Сливен е домакин на Планинско Българка в събота и неделя

На 9 и 10 юни Сливен ще е домакин на планинско изкачване „Българка“ – национален шампионат III кръг.

58 са заявените в различните класове участници – пълния списък вижте тук: http://home.bulsimbg.com/images/Docs/k_spisak%20na%20zaqvenite%20po%20klasove2018.PDF

В събота, 9 юни, в 8.30 ч. на пл. „Хаджи Димитър“ започва техническият преглед на заявените за участие автомобили.

Официалното откриване на състезанието е същия ден в 12.00 ч. пред сградата на Община Сливен.

Началото на официалната тренировка – 3 манша е от 14 ч. в събота, а старта на състезанието – 3 манша е в неделя от 10 ч. Очаква се награждаването да е в неделя около 14 ч. в местността Абланово до чешмата.

Планинско Българка се провежда в гр. Сливен край местността Абланово, северно от града. Отсечката, която се използва за състезанието е част от етапа „Българка“, който се кара на рали Сливен.

Като ориентир при намирането на старта, може да се ползва Новоселски мост - Текстилен Техникум - местност Селището – местност Абланово или пътят до Карандила през връх Българка.

Трасето

Старт от разсадника „Абланово” и финал 4200 метра по-нагоре.Характеризира се с технична част, равен асфалт и множество обратни завои (над 15), един от които е легендарния за всички фенове наречен със собствено име – „Сеирджийския”. Денивелацията на етапа до финалната му точка е около 350 метра, която се постига само за 4 км., което го прави един от най-стръмните етапи в планинския шампионат.