Цецка Цачева отчете: спалните в затвора в Сливен са изцяло ремонтирани

В парламента министърът на правосъдието Цецка Цачева, отчете състоянието на затворите. За Сливенския почерта, че изцяло са ремонтирани спалните и общите битови помещения. 

Припомняме, че преди 3 години омбудсманът Мая Манолова излезе с остри критики за състоянието на затвора в Сливен. "Женският затвор в Сливен - кошмар за всички българки, изтърпяващи лишаване от свобода", това заяви тя тогава. От доклада й стана ясно, че жените разполагат с по един сапун месечно. В отделните килии няма санитарни помещения, а обща баня с 4 душа, предназначена за 30 жени едновременно - режимът на топла вода им позволява по 20 минути веднъж дневно.

Само година по-късно затворът бе обновен. За 6 месеца и 1 093 682 лв. инвестиция на европари са ремонтирани 76 жилищни помещения за 223 лишени от свобода. Осигурени са по 4 кв.м. жилищна площ на едно лице, санитарен възел във всяка килия, подновен интериор в жилищната площ, модерни бани, обновени клубове по интереси.

До края на 2019 г. ще приключат ремонтите в затворите в Пазарджик, Бобов дол и в затворническо общежитие от закрит тип „Черна гора“ към затвора в Стара Загора. Това каза още министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на изслушването си в парламента за условията в затворите.

Тя уточни, че през 2017 г. и 2018 г. са извършени цялостни ремонти на спалните и битовите помещения в затворите в Бургас, Варна и Сливен. Цачева обясни, че през новия програмен период на Норвежкия финансов механизъм, който е до 2019 – 2022 г., е предвидено да се извърши реновиране на корпуса на затвора в град Пловдив, включително и на затворническо общежитие от открит тип и обособяването му в преходно отделение.

По думите ѝ ще бъдат реновирани също две сгради от затвора в град Бобов дол. Освен това е предвидено преустройство и ремонт на новопридобита сграда в затвора в град Враца, предназначена за преместване на затворническо общежитие от открит тип, както и реконструкция и обособяване на ареста и пробационната служба в град Петрич.

„Около 90% от сградния фонд не са отговаряли на условията, за да имаме към този момент констатации, че е налице напредък и че се работи по отношение на подобряване на тези условия. В голяма част това, че те са изпълнени, се дължи на последователната работа на различни състави в политическия кабинет на Министерство на правосъдието“, заяви още тя. 

Снимка: Министерство на правосъдието.