Ева Жечева за побоя над момиче в Ловеч: Когато има насилие, писаните правила не са достатъчни

Когато има насилие, писаните правила не са достатъчни. Възпитателите трябва да бъдат подготвени да правят оценка на риска и да действат адекватно в кризисни ситуации. Така Ева Жечева, директор на Дирекция "Права на детето" при Омбудсмана на Република България и бивш директор на Държавната агенция за защита на детето, коменитра в Нова тв случаят на фрапиращо насилие над дете от страна на възпитател и между деца от Ловеч.

Припомняме, че възпитателят бе задържан, а после освободен. По случая са назначени проверки. Видеоклип от скандалната случка се появи вчера в социалните мрежи. Кадрите са меко казано смущаващи - възпитателят налага с юмруци едно от момичетата, което се е вкопчило в другото. Родителите на двете деца - Франческа и Барбара, обвиняват възпитателя и се обвиняват взаимно. Момичетата са със специлни образователни потребности. 

Според Ева Жечева подобни ситуации не се случват за първи път. "Момичето има проблеми с поведението, но никой не е установил риска. Трябва да има Координационен съвет, който да разгледа поведението на децата и да прецени рисковете, но това не е направено. 

В същото време, тя подчерта, че когато има насилие, писаните правила не са достатъчни. "Този чонек е реагирал с уменията си на педагог, а чисто емоционално и човешки. Адреаналинът е в повече.", каза Жечева. 

"Момичето е в ступор, тя не е разбирала, какво върши, налице е физически състояние, чиито реакции не можем да управляваме. Има специални обучения за действие и подходи в такава ситуация. Детето трябва да бъде обхванато силно, за да се чувства отделено от тази ситуация.", обясни тя. Има специални обучения и практически учения, имало е и обучения от френски психолози в тази посока. Не достатъчно добрата подготовка на педагогическите специалисти е основен проблем. 

Ева Жечева, която в началото на кариерати са бе журнарист в Сливен, а после и Директор на Държавната агенция за закрила на детето, заяви, че няма уважение към българския учител, че няма връзка учител-родител. "Родителите задават въпроса какво трябва да направи учителя, учителят пита какво трябва да направи държавата. Всеки обаче трябва да действа от позицията си, за да може насилието да бъде ограничено."

Светослав Николов, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и експерт по насилие между деца заяви, че ситуацията има две страни - има прояван на насилие от страна на възпитателия, от друга страна той не може и да не се намеси. "Трябва да има намеса, но въпроса е каква да бъде тя. По закона е вменена отговорностт на педагогическите специалисти да отговарят за живота и здравето на децата, но не ставя ясно как.

Двамата с Жечева се обединиха около мнението, че възпитателят няма нужната подкрепа и подготовка как да действа. В такива случаи масово  педагогическите специалисти действт на база на собствен опит - понякога адекватен, понякога - не.