Заплашена ли е Топлофикация – Сливен от зелен рекет?

Няколко екологични организации, сред които “За Земята – Достъп до правосъдие”, сдружение за дива природа “Балкани” и Институтът за зелена политика обжалват решението на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) за издаване на ново комплексно разрешително на Топлофикация “Сливен”, обявиха природозащитните сдружения. Издаването на ново комплексно разрешително ще позволи на топлоцентралата да изгаря битови отпадъци и такива от индустрията, посочват организациите. Това допълнително ще замърсява въздуха в Сливен и региона, който и без друго страда от чести превишения на нормите за качество на въздуха. Такава е гледната точка на трите зелени организации, които са известни с активността си, особено в т.нар. протестърски движения, заподозрени в т.нар. „зелен рекет“, който чрез жалби и акции спира строителството на големи инфраструктурни проекти. В момента те са сред най-активните оспорващи строителството на втори лифт в Пирин, както и в основата на забавянето на изграждането на автомагистрала Струма в района на Кресненското дефиле.  

Различно становище за чистотата на въздуха в Сливен публикува в края на миналата година друга неправителствена организация – Институтът за пазарна икономика. Както писа Сливен нюз от традиционният доклад „Регионални профили“ става ясно, че чистотата на въздуха е едно от предимствата на Сливен.

„СЛИВЕН ПРОДЪЛЖАВА ДА Е СРЕД ОБЛАСТИТЕ СЪС СРАВНИТЕЛНО НИСКО ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ВЪЗДУХА И МАЛЪК ОБЕМ НА ОТПАДЪЦИТЕ. Сравнително ниската урбанизация на областта обяснява относително ограничената свързаност на населението с канализация. През 2015 г. 65% от населението на областта имат достъп до обществена канализация (при 76% за страната), а 57% са свързани с пречиствателни станции за отпадъчни води (при 62% за страната). През 2015 г. емисиите на въглероден диоксид в атмосферата в областта остават двойно по-ниски от средните за страната спрямо територията, а обемът на образуваните битови отпадъци намалява до 311  кг/човек годишно при 422  кг/ човек за страната.“ се казва в документа от ноември 2017 г.

Сливен е на път да стане поредната жертва на „зеления рекет", който спира инвестиции за милиони в България и спъва развитието на икономиката на страната, пише "Труд" по темата.

Близо 13 000 души в града са застрашени да останат без парно, след жалбата на еколозите.

„Общинското ръководство изцяло застава зад Топлофикация - Сливен. Дружеството е жизнено важно за гражданите на Сливен, осигурява им качествено парно отопление на най- ниски цени в страната, мрежата постоянно се разширява. Разбира се, законодателството и всички екологични норми трябва да се спазват. Ние сме информирани, че това е така. Пещта за изгаряне на отпадъци е от полза и за общината, тъй като при възможност да я използваме бихме могли да намалим разходите, свързани с отпадъците" – това заяви заместник-кметът на община Сливен Румен Иванов.

„Издаденото комплексно разрешително дава възможност да се изгарят отпадъци, без инсталацията да отговаря на най-добрите налични техники —или т.нар. BREF, и позволява значително по-високи вредни емисии. Чрез избягване на инвестиции в пречиствателни съоръжения и изгаряне на отпадъци, операторите само удължават агонията на тези остарели инсталации като вредят и на хората. Според доклада „Тъмният облак над Европа“, работата на Топлофицакия-Сливен за 2015 година е довела до загубата на 3540 работни дни и над 37 мил. евро здравни разходи,“ посочват зелените.