Сливен е сред 39-те града от програмата за саниране на еднофамилни къщи и общежития

Заеми с ниски лихви за саниране на еднофамилни жилищни сгради и студентски общежития ще бъдат осигурени чрез финансови инструменти в рамките на ОП "Региони в растеж" 2014-2020. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на регионалното развитие Деница Николова. Тя уточни, че мярката цели прилагането на мерки за енергийна ефективност в частни еднофамилни жилища и общежития в 39 града.

В новия програмен период до 2020 г. по ОП "Региони в растеж" е предвиден ресурс за финансови инструменти от 370 млн. лв. Той ще се разпределя под формата на кредити, чрез три фонда за градско развитие в 39 големи града. Очаква се до края на октомври фондовете да бъдат избрани, а още през ноември или до края на годината да може да се кандидатства с проектни идеи.

С проекти могат да кандидатстват не само общини и министерства, но и църквите, частни инвеститори, публично-частни партньорства и др. Ще се подкрепят проекти за енергийна ефективност, обновяване на градската среда, градски транспорт, спортна и културна инфраструктура, туризъм и културно наследство. "Всеки проект, който генерира приходи, може да получи нисколихвено финансиране", отбеляза зам.-министър Николова.

В програмата градските общини са разделени в четири групи:

  1. София
  2. Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Видин.
  3. Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Перник, Кюстендил, Свищов, Горна Оряховица, Казанлък, Димитровград, Асеновград, Карлово, Дупница, Петрич, Лом, Гоце Делчев, Панагюрище, Велинград.
  4. Сандански, Свиленград, Самоков, Ботевград, Троян, Севлиево, Карнобат, Нова Загора, Попово, Пещера, Поморие, Разлог, Девин, Нови пазар, Мездра, Провадия, Червен бряг, Козлодуй, Берковица, Тутракан, Елхово, Белоградчик, Златоград, Никопол, Генерал Тошево, Крумовград, Ивайловград, Малко Търново.