Историята на Кълбото

В деня, в който екипи започнаха да почистват един от най-красивите фонтани в града – „Кълбото”, решихме да ви разкажем неговата история. На нас пък ни я разказа Дойчо Дойчев, който е бил заместник-председател на Изпълнителния комитет на Общинския народен съвет в Сливен от 1979 г. до 1986 г. 

Фонтанът е част от втория етап по благоустрояването на Ларгото, който обхваща участъка от бившето кино „Българка” до площада пред НТС. Първият етап на благоустрояването на Ларгото е започнал в началото на 80-те години и е обхващал участъка от Стария бряст до бившето кино „Българка”. Благоустрояването на втория етап, заедно с редица други обекти, е свързано с честването на 40 години от 9 септември 1944 г. Проектант на първия и втория етап на Ларгото е арх. Георги Койнов. Ларгото, като част от благоустрояването на Сливен, е направено със средства от самооблагането на гражданите, и с пари от бюджета на общината, с помощта на Общинския народен съвет. През 1982, 1983 и 1984 години Сливен е бил три пъти община-национален първенец по благоустрояване, а представители на други общини са идвали тук да черпят добър опит. В онези години са изградени два от основните булеварди на града - "Братя Миладинови" и "Чавдар", тролейбусната мрежа с депата и много други обекти.

Строежът на фонтана започва през март 1984 г. Съоръжението е проектирано от арх. Койнов, а проектът на Кълбото е направен от скулптора Стоил Бакалов. Камъкът за Кълбото е поръчан и доставен от Перник, пристигнал е в Сливен със специален вагон на Товарна гара. След това камъкът е разцепен на две части, започва ръчно обработване на двете половини. 

През това време тече ремонтът на целия фонтан, изпълняват се ВиК-инсталациите, работи се по канализацията, отводняването, ел.инсталациите, помпите, осветлението. Различните нива на фонтана са облицовани с павета. Накрая е монтирано и самото Кълбо – двете части са съединени, направена е и свръзката с водопровода. Така, в началото на септември 1984 г. красивият фонтан вече е радвал малки и големи. В онези години от Кълбото е излизала вода, която се е стичала по улеите, а отстрани е имало фонтани с височина на струите около 4 метра и ефектно осветление. През годините екипи на БКС и „Комунални услуги” са се грижили за редовното почистване на цялото съоръжение и за неговата профилактика. 

Фонтанът работи до края на т.нар. социалистически период. После дълги години остава сух, заради задръстена канализация и повреди по ел.захранването. Днес, след като бе включен в проекта за ремонт на пешеходната зона, той някак си работи. Оставаме с надеждата, че някой ден ще го видим в целия му блясък.