Атанас Зафиров: Използването на деца прави "театъра" в Белене абсурден

Г-н Зафиров, как разбрахте за тази така наречена възстановка, в която деца участват в сцени на насилие в лагера в Белене?

Аз бях провокиран главно от една снимка, на която попаднах случайно в интернет. На нея едно дете насочва пистолет в главата на друго, което го гледа с ужас в очите. Детето, което насочва пистолета, е във военна униформа. Поинтересувах се каква е тази снимка и за огромна моя изненада установих, че въпросната снимка носи логото на Министерството на отбраната на България, след което установих, че е направена по време на един събор в Белене, на остров Персин, на който са присъствали и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, и военният министър Николай Ненчев, депутати от ГЕРБ и много общественици. В тази така наречена възстановка, с участието на деца, са разиграни сцени, по думите на режисьора на този отвратителен фарс – някой си отец Паоло, който е католически свещеник, по спомени на лагерници от определен период от нашата история.

Вие сте категоричен, че ще сезирате Държавната агенция за закрила на детето. Кое ви накара да пристъпите към тази крачка?

Основното е това, че за този „театър“, изпълнен с насилие, се използват деца, като е ясно, че детската психика е неукрепнала и това е един пълен абсурд. Пълен абсурд е да се използват деца за възстановката на подобен род събития. Още повече, че в Белене никога не са били въдворявани деца, което превръща тази сцена в опит за чиста манипулация. Но в случая аз дори не коментирам историческата достоверност на тази възстановка и спорния характер на тези събития. Изумителното е, че децата са включени в това пошло нещо. Още повече, че самата снимка, на която попаднах, напомня на едни други фотографии, на които бяхме неволни свидетели, където деца от ИД с пистолети са използвани за екзекуции. Аз наистина бях потресен от това нещо и съм искрено възмутен. Надявам се да успея да стигна до края на тази история със сезирането на Държавната агенция за закрила на детето.

Освен към ДАЗД, смятате ли да се обърнете и към други институции по случая?

Да, ще се обърна и с въпрос до министъра на отбраната Николай Ненчев защо не е спрял по някакъв начин този „театър“, защо не се е намесил, тъй като явно и той е ангажиран със събитието, след като снимки от него се разпространяват с логото на неговото министерство. Още повече, че част от децата бяха облечени с военни униформи, което е гавра с българския пагон. Ще попитам военния министър също така, ако все още е министър другата година, ще почете ли по същия начин, с военни почести, почетен взвод от българската армия и военна духова музика загиналите партизани и ятаци – антифашисти от отряд“Народен юмрук“ от Бургаския край? Ще попитам и председателя на Народното събрание Цецка Цачева как ще обясни присъствието си там, докато пред очите й деца разиграват сцени на насилие. Също така мисля да задам и въпрос към социалния министър Ивайло Калфин, защото е редно да разберем и неговата официална позиция по случая.

Проследихте ли обществената реакция на случилото се на остров Персин? Каква е тя?

Има много сериозен резонанс и недоволство както в социалните мрежи, така и в българското общество. Затова замитането на това безобразие не е редно. Някой трябва да поеме отговорност. Искрено се надявам, че министерството и ДАЗД ще реагират адекватно. На всичкото отгоре организаторът на това събитие – въпросният отец Паоло, изразява недоумение как можело някой да се възмути от подобно нещо и го определя като правене на изкуство и култура. Подобна позиция аз не мога да възприема и съм сигурен, че голяма част от българите също.

Иван Гайдаров

Източник

http://argumenti-bg.com/39433/atanas-zafirov-izpolzvaneto-na-detsa-pravi-teatara-v-belene-absurden/