Родители и учители настояват за основен ремонт на ЦДГ „Звездица”

За проблемите със сградата на ЦДГ „Звездица” сме писали неведнъж. В края на миналата година родители и учители сигнализираха за плачевното състояние на покрива на сградата. Заради течовете, няколко месеца електричеството на втория етаж на детската градина бе спряно, таваните бяха паднали, а стените – мухлясали. После, през декември, бе направен авариен цялостен ремонт на покрива. За което и родители, и учители са благодарни. Но основните проблеми остават актуални и сега. 

Сградата на детската градина е построена през далечната 1975 година. Цялостен ремонт не е правен. Днес стените са напукани, външните мазилки на много места са паднали, виждат се арматура и тухли, дограмите са стари, стълбите са напукани. Откакто съществува детската градина, на всеки 5-6 години е правена хидроизолация на покрива, учителите са боядисвали прозорците и стените, правени са козметични ремонти. Но нуждата от основен ремонт е повече от очевидна. 

Днес родители и учители се срещнаха с екипа ни, за да потърсят отново съдействие за решаване на проблема. Даниела Енчева, майка на детенце от втора група, сподели, че и 16-годишната й дъщеря е посещавала същата детска градина. „Много съм доволна от учителите, от това, което правят за децата ни, колективът е прекрасен. Но инфраструктурата не се е променила от времето, когато голямата ми дъщеря посещаваше тази детска градина. Учителите правят, каквото могат, за да поддържат сградата в добро състояние, но тази сграда е общинска и общината трябва да се погрижи най-накрая и за нея. Съоръженията в двора също са стари, нека сложат няколко нови люлки, да направят настилка, която да е безопасна за децата, да направят озеленяване”, каза майката. Останалите родители, които присъстваха на срещата, споделиха, че от детската градина многократно са настоявали пред общината за основен ремонт, но без резултат. 

Директорът на ЦДГ „Звездица” Пенка Проданова-Бойчева разказа, че преди 2 години софийска фирма е изготвила мащабен проект за цялостен ремонт на сградата, по поръчка на общината. Какво става с готовия проект и защо не се реализира, питаме и ние. Директорът разказа, че със собствени сили колективът боядисва и прави дребни ремонти в сградата, а с помощта на родителите всяка година се подменя пясъкът в пясъчниците за игра. Кухненският блок е в добро състояние, измазан е, но техниката е стара. Вътрешните дворове на ЦДГ „Звездица” са облагородени, благодарение на два проекта, спечелени от детската градина. 

Надяваме се в най-скоро време да получим яснота по въпроса кога ще започне основен ремонт в ЦДГ „Звездица”.