До Туида и назад

Проектът за крепостта Туида приключи в края на миналата година. Днес мястото изглежда различно – с реставрирани крепостни стени, с алеи и осветление, с нови постройки и макети, със зелени поляни. Няма и помен от онази неугледност, която я имаше преди години. И въпреки че днес крепостта е приятно място за разходка и отмора, и че няма бутафория, както на други крепости, например, има неща, които дразнят погледа. 


Тревата е избуяла не само около крепостните стени, но и по някои от чакълираните алеи из крепостта. Пешеходната пасарелка до навеса над баптистерия е леко нестабилна. Трева е избуяла и между плочките около пейките пред античните сцени, както и на площадките за барбекю. Бетоновите фундаменти пък, върху които са поставени пейките, вече са напукани, нямат и външна замазка. На някои от указателните табели в крепостта има правописни грешки... 

Потърсихме отговорите от заместник-кмета Румен Стоилов. Той припомни, че първоначално проектът за крепостта е изготвен през 2009 година, а след кореспонденция с „Паметници на културата” е преработен в сегашния си вид през 2010 г. През същата година е внесено проектното предложение в МРРБ, а първоначалният размер на проекта е бил малко над 6 млн. лв. В процеса на кандидатстване се е наложило проектът да бъде редуциран до 5 млн. лв. Това е и причината част от обектите и дейностите, заложени в първоначалния проект, да не присъстват в количествено-стойностната сметка на вече одобреното проектно предложение. В процеса на изпълнение на проекта през 2014 г. се е наложило да се извърши препроектиране по настояване на „Паметници на културата”. Техните забележки са били свързани с присъствието на сгради зад крепостните стени. Тези сгради са били извадени от проекта, а на тяхно място в момента има само тревна настилка. Отпадналите сгради са били съвместени в една обща сграда, която сега се намира до информационния център – там са кафенето, винарната, помещението за охрана, и кабинетите и складовете на археолозите. Проектант е арх. Константин Пеев, с проектантско дружество „Екса арт” - София, изпълнител е „Балкан строй” ООД – Разлог, в консорциум с „Рестстрой” – Пловдив, а строителният надзор е осъществен от фирма „Стройконсулт ГН 99” – София. „Самият факт, че това е обект първа категория, тъй като е национален паметник на културата, води със себе си доста сериозни изисквания към всички изпълнители”, каза още Стоилов.   

Ето какво каза заместник-кметът по отношение на набелязаните от нас забележки. „Пешеходната пасарелка е изпълнена по конструкцията, която е зададена от архитекта. В момента се обмисля възможността тази конструкция да бъде усилена с цел да не се допуснат произшествия, в случай че се качат повече хора на това съоръжение. Всичко, свързано с озеленяването и текущата поддръжка, е ангажимент на общината. Тя трябва да се грижи за окосяването и почистването на алеите. Трябва да се положат усилия в няколко насоки – да се третират с препарати всички пътеки и площадки, за да не изниква трева, засадената растителност по проекта трябва да се поддържа, да се окосява тревата около крепостните зидове. Максимално бързо трябва да се направи това. 


Част от дървените пейки и маси, които сега са разположени пред кафенето, ще бъдат преместени в барбекю-зоната. 

По отношение на бетоновите фундаменти на пейките на античните сцени, имаме констатирани забележки. В най-скоро време ще бъде изпратен протокол на строителя, за да отстрани недостатъците по строителството. Голяма част от тези проблеми се появиха в началото на пролетта, те са свързани с ниските температури, замръзването, влагата, дъждовете. 

Навесът над баптистерия е част от проектното решение на архитекта. Основната му цел е да предпазва мозайката, която предстои да бъде възстановена на това място. Кога ще стане това, зависи изцяло от готовността на Историческия музей да извърши тази операция и от наличието на финансиране от страна на общината. Връщането на мозайката не е обект на този проект, надяваме се да стане в най-скоро време”.   

Въпреки че има решение на Общинския съвет, което утвърди входна такса за влизане в крепостта и ползване на различните атракции вътре, посетителите все още не плащат нищо, защото няма поставен касов апарат. На обекта са назначени 4 екскурзовода и 4 аниматора. 

В момента общината води преговори с нестопанска организация, която се занимава с организирането на средновековни турнири - бой с мечове и стрелба с лъкове, обмисля се възможността да се организира подобно събитие в крепостта за Майските дни на културата.