Сливенско сдружение е против продажбата на горите край Раково

Преди няколко дни сдружение „Свети Георги Победоносец” изпрати обръщение до общинските съветници, в което зададе няколко въпроса във връзка с предстоящата на 19 март извънредна сесия на Общинския съвет, на която за шести път ще бъде гласувана продажбата на общинска гора край Раково. Въпросите бяха: „Защо трябва да се продава общинска гора? Защо точно във вододайна и водосборна зона, при положение, че има 110 000 дка общински гори? Чии апетити ще се задоволят и с каква цел? Кой частник купува, ако не си е направил сметката, че ще изкара десеторно повече? Кой разумен собственик на земя я продава, като знае, че може да спечели много повече от този актив? Защо не се развие общинското дружество, което чрез дейността си по стопанисване на горите да постигне резултатите, които евентуално е заложил частникът? Няма ли друга форма на експлоатация на общинските гори при запазване на собствеността върху тях?” Обръщението завършваше с призива да не се отнема това богатство от гражданите на общината, а съветниците да гласуват с разум и съвест. 

Днес сдружението даде пресконференция, на която потвърди тезата си, че продажбата на гората е неправилен ход. Общинският съветник Момчил Пантелеев попита какво извънредно има в продажбата на гора, та се налага свикването на извънредна сесия на 19 март. „Най-вероятно, защото вече са осигурени нужните гласове. Използват се различни неправомерни похвати за мотивиране на съветниците, каза той. Искам да заявя, че в разговори с част от тях ми бе заявено, че са подложени на заплахи. Заплахи за техните работни места, както и за работните места на техни близки. Заплахи срещу техния бизнес. На други са им обещани постове. И по този начин се решава съдбата на редица важни въпроси в общината. Общинските съветници се поставят в зависимости. По този начин те не представляват волята на своите избиратели, а защитават интереса на лицето, което има власт над тяхната воля. И аз апелирам компетентните органи да направят съответните проверки и проучвания. Да се проследи кой, кога и как е гласувал. Ако в един момент е променил гласуването си, това свързано ли е с някаква промяна в личния статус на лицето, след което да се търси съответната отговорност”. 

Пантелеев допълни, че аргументът, че продажбата на горите е изключително необходима, за да постъпят средства в бюджета, е смешен и обиден. „Ние продължаваме да твърдим, че липсата на средства в общината се дължи на неправилното управление на хора, пари и процеси в администрацията. Не може да твърдиш, че нямаш пари и същевременно да си позволяваш всякакви скъпи удоволствия, каза Пантелеев. Да нямаш пари, а да назначиш повече от 100 човека на граждански договори, да плащаш огромни средства на пиар дружество, което да ти осигурява лъскава обвивка, да плащаш повече от 1,5 млн. лв. на външно адвокатско дружество, без да има някакъв резултат от тяхната работа, при положение, че в общината има назначени юристи на щат, да организираш всякакви мероприятия само и само да можеш да получиш поредната награда за кмет на вселената...”   

По думите му, собствениците на гори трябва да помислят как да ги използват, за да извлекат печалба, а не да бързат да ги разпродават. „Разумната експлоатация на природния ресурс може да донесе съвсем прилични печалби, дори ако се разчита единствено на контролираното изсичане на дървесина, каза Пантелеев. Доходът от дърводобив може да варира от 3000 до 25000 лв. годишно от всеки хектар в зависимост от вида и възрастта на насажденията”. 

От сдружението припомниха, че в организираната от тях петиция против продажбата на горите вече са се подписали близо 700 души. Основният аргумент на сдружението против продажбата е, че тази гора е във вододайната зона на язовир „Асеновец” и че оттам извират три реки, които се вливат в него. По време на пресконференцията бе коментирано намерението на евентуалния купувач да развива ловен туризъм в горската територия. Според представители на сдружението, това не може да стане, защото там има сключена концесия за лов за 15 години със сливенска фирма. Те изразиха притесненията си, че е напълно възможно да започне сеч на тази територия. 

Сдружението организира протест срещу продажбата на горите, който ще започне в 9,30 часа на 19 март пред общината. Извънредната сесия на Общинския съвет започва в 10 часа.