Атанас Скатов покори и връх Аконкагуа

сн.:Атанас Скатов

Сливенецът Атанас Скатов успя да покори още един хилядник. На 4 януари Наско изкачи най-високия връх в Южна Америка – Аконкагуа /6962 м/, в планината Анди в Аржентина. Аконкагуа е най-високият връх в Западното и Южно полукълбо и е най-високият изгаснал вулкан в света. Той е един от седемте най-високи континентални първенци. 

Наско отпътува от Сливен в началото на декември. На 29 декември той стигна до 6600 м, но се отказа от атака на върха, заради влошаване на времето и много силен вятър. Тогава си обеща да атакува Аконкагуа при първа възможност. 

Днес получихме съобщение от Наско. В него той пише: „Здравейте, приятели. На 4 януари изкачих върха. Изкачих го за 51 часа, от входа на парка, което си е рекорд за този сезон. Входът на парка е на 2900 м височина. Радвам се, че за по-малко от 12 месеца изкачих три континентални първенци – Ухуру, Елбрус и Аконкагуа. Ще разказвам повече като се върна в Сливен”. 

Наско се прибира в Сливен до десетина дни. Очакваме го с нетърпение, за да научим повече подробности за покоряването на Аконкагуа.