24 май е ден на държавността и на българските държавници, създали общочовешка история

Москва е градът, в който най-силно може да се усети силата на славянската писменост и значението на делото на братята Кирил и Методий и техните ученици. В световния мегаполис на една от значимите държави в света всички надписи са на кирилица. Но това е само външно измерение – важното е друго. Една дълга политическа, стопанска, духовна история, с корени в ранното средновековие, променила облика на Европа и света и продължаваща да бъде фактор и днес, тръгва от България. Трудът на Кирил и Методий и учениците им е спасен и покровителстван от българската държава и българските държавни мъже – княз Борис I Михаил и синът му цар Симеон I Велики, достатъчно прозорливи да осъзнаят огромната мощ на собствената азбука и култура не само за българите, а и за цялото славянство.

Гледайки лицата на посланиците и представителите на всички посолства на славянски държави, изредили се да поднасят цветя пред паметника на братята Кирил и Методий в центъра на Москва, си дадох сметка, че това не би било възможно или поне не в такъв формат, ако не е бил българският държавнически гений. Единственият посланик, който говори пред множеството бе българският – Атанас Кръстин, и той достойно и директно постави българското дело в основата на последвалия руски и славянски разцвет.

Затова на този ден, освен писмеността и културата, на първо място трябва да сведем глави пред държавата и държавността, както и пред личностите, които създават общочовешка история. Сред тях има мнозина българи.  

Мартин Славов

Текстът е от личният профил на общинския съветник Мартин Славов във Фейсбук, който е на посещение в руската столица.