Иван Гешев: Не сме бедна държава, просто много се краде

За разкритата схема за източване на пенсионни фондове в НОИ-Силистра ще бъдат привлечени шест лица, като обвиненията ще са за участие в организирана престъпна група. Това разкри в студиото на сутрешния блок на БНТ зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Той допълни, че се очаква да бъдат повдигнати и допълнителни обвинения, сред които за длъжностно престъпление. За разкритата схема за източване на НОИ-Силистра ще бъдат привлечени шест лица, като обвиненията ще са за участие в организирана престъпна група, като се очаква да бъдат събрани достатъчно доказателства и за длъжностно престъпление.

,,Трудността в този случай е, че става въпрос за анализ на много документи, а това става много трудно за три дена'', посочи Гешев.

Механизмът на измамите е създаване на фалшиви документи за несъществуващ трудов стаж, за да се получи максимална пенсия. Така били получавани документи за стаж в минната индустрия, например. Таксата за това била 10 000 лв., като дебитната карта, по която били превеждани парите, оставала при групата, докато не се натрупа дължимата сума, след което била връщана на държателя си.

,,Това минава през съответния клон на НОИ. Шефът на този клон е запознат с тази схема и е участвал в групата. Фалшифицираните пенсионни досиета били маркирани с абревиатура за "силно мой човек", за да бъдат придвижени бързо'', разкри още зам.-главният прокурор.

,,Тази схема за източване на пенсионните фондове едва ли е уникална за Силистра'', заяви той.

По думите му засега не може да се каже какви са щетите, нанесени на държавата от престъпната група, но предположи, че ще са значителни, тъй като тя е действала от дълго време.

,,Не сме бедна държава. Пари има, но се краде много. В случаите с източване на социалната система държавата е способна да запълни пробойните'', увери Гешев.

/novoni.bg/