Смешен плач, Г-да офицери! На кого и защо ще показвате остарялото си въоражение на деня на Независимостта?

Прессъобщение на редакционната ни поща гласи: "Показ на техника, образци въоръжение и екипировка на площад „Хаджи Димитър” по случай Деня на Независимостта на България организира Център за подготовка на специалисти-Сливен".

На кого и най-вече защо, уважаеми военни ще показвате подобно ретро въоръжение като танк Т-72 - от самото наименование, дори за непросветните, става ясно, че този танк е модел от далечната 1972 и беще на масово въоръжение в българската (народна) армия през 80-те години на 20-ти век. Преди повече от 40 години, 122-милиметрова самоходна гаубица 2С-1 или така наречената "Гвоздика" беше гордост на българската артилерия и страшилище за евентуалните ни неприятели. Автомобилите с гръмки имена  „Мерцедес G 270 CDI” и „Мерцедес Актрос 1832 А” , освен че са втора употреба, сигурно също са набори на предходните.

Ще показвате пистолет „Макаров”, 7,62мм автомат АК-47 М1 с 40мм подцевен гранатомет „Кастьор”, 7,62мм картечница „ПК”, 7,62мм снайперова винтовка „Драгунов”, ръчен противотанков гранатомет РПГ-7 - все съветско въоръжение излязло от употреба преди десетилетия и заменено с по няколко подобрени модификации.

Смешен плач, Господа офицери!

На кого и защо ще правите този "показ" на остарялото си въоръжение? Ще впечатлите някой с това ли? И защо на деня на Независимостта? Знаете ли изобщо какво точно се е случило на тази дата и що за "празник" е това?

Боже, пази България!

Сливен Нюз