Гледайте Галиче и мислете за местни избори 2019. Това ни чака!

Галиче отдавна е символ – на насилие, на страх, на злоупотреба на властта над гражданите, на корупция, на беззаконие. Подмененият от бащата на депутат от ГЕРБ протокол на частичните избори е продължение на тази история на наглост и мачкане на реда.

Всяка нормална, демократична партия, всяко поне малко срамуващо се от злоупотребите и подигравката с хората управление, биха погледнали на частичните  избори в Галиче и по друг начин. Биха видели в тях възможност да сложи край, да се зачеркне публично този най-корумпиран и грозен символ на отношения власт-граждани и да осигури максимално прозрачен изборен процес. Не и ГЕРБ, не и партията на „гражданите за европейско развитие”. Чрез Галиче, ГЕРБ за пореден път показаха, че са слепи за всичко друго, освен за консумацията на властта, че се чувстват добре в блатото на беззаконието.

Галиче е нагла подигравка с демократичния процес. ГЕРБ буквално каза на българите: „вие гласувайте по съвест, ние не ви пречим, само после ще подменим протокола”. Всички знаете как се нарича това – когато действащата власт използва всички лостове, за да не позволи промяната. След Галиче ГЕРБ нямат повече право да критикуват миналото. На всички техни псевдо-демократски възгласи за тоталитаризъм и авторитаризъм, отговорът е един – „Галиче”.

Галиче е символ на огромна политическа подмяна, която отдавна е в ход, за да гарантира финансовото оцеляване на една тясна група от хора около ГЕРБ.

Галиче е и предупреждение, че в регионите, в общините- свободната инициатива, икономическото развитие, напредъкът на малкия бизнес ще зависят от господарите в общината, които са дошли с подменен протокол, а после ще подменят протоколите за всеки търг, конкурс, обява. Които ще търгуват с всяко разрешително, с всяко искане на бизнеса и на гражданите.

Галиче е и символ на липсата на перспектива, на партийния егоизъм на ГЕРБ, но и на нещо, за което не се говори открито – големият им страх, че вече губят. В Галиче имаха възможност да се изправят честно и да поискат оценката на хората. Те обаче избраха фалшификацията, защото предусещат провала си.

Ние, българските социалисти, правим тези констатации не със злорадство, а със съжаление. Едно българско село, няколко поколения български граждани в него, се превърнаха в нарицателно за наглостта в местната власт. Галиче, за съжаление, в по-голяма и в по-малка степен се случва в цяла България.

Гледайте Галиче и мислете за местни избори 2019. Това ни чака. Това ще е подходът, това ще са и техниките.

Но гледайте Галиче и мислете как, ние, не само като политици, а като български граждани, да се противопоставим на готвената подмяна на вота ни.

Българските социалисти ще използват всички позволени от закона средства да застанат срещу фалшификацията на изборите. Голямата сила, обаче, е в ръцете на гражданите, които не трябва да позволяват вотът им да бъде зачертан от ръката на някой нахранен от ГЕРБ изборджия.