Честит празник! Сливен има светли имена, на които да се опре, пази и предаде на бъдещето!

В далечната 1922 г. денят на светеца Йоан Рилски е обявен за празник на Народните будители, заради почитането му като като небесен покровител на българския народ и държава, който в народната памет е образец за себеотдаване, безсребърничество, любов към ближния и Отечеството и към когото народната обич и уважение остава жива през вековете на османско владичество. Времето не е случайно - сред жестоки национални терзания и разочарование от смъртта на идеала "Единна България" след т.нар. Първа и Втора национални катастрофи, българите  имали нужда интензивно да черпят сили от героите и миналото си.

Сега не е по-различно - отново имаме нужда от миналото и от онези герои, с които израснаха поколения, за да се уверим, че ние все още сме наследници на техните светли умове, чисти съвести и немислима смелост. Отбелязваме 1 ноември и дано това да е с мисъл какво минало ще оставим на онези българи, които след 100 години също ще имат нужда да се опират на своето минало.

Сливен има на какво да се опре, какво да пази и какво да предаде към бъдещето - Иван Селимински, Хаджи Димитър, Добри Чинтуров, Стефан Караджа, Георги Раковски и още много светли имена.

Честит празник!