Нинова: Кой от нас не знае, че народът мрази политиците?

Акценти от изказването на Корнелия Нинова, лидер на БСП, по време на дебатите за оставката на Делян Добрев

Кой от нас не знае, че народът мрази политиците от всички политически сили. Кой от нас не знае, че народът ни отхвърля статуквото и улицата ще роди нещо друго? Защото народът ни е убеден, че ние идваме в политиката, не за да работим за него, а за да се облагодетелстваме лично или да облагодетелстваме семействата си. И случаят с назначенията, роднините, калинките, с бордовете е още едно доказателство за този народ, който мрази полиците си, защото си праща роднините в бордовете, от които да богатеят. Това проблем ли е на народа ни? Това е проблем, защото младите, грамотни и образовани хора отиват на конкурс, не го печелят, тъй като той вече е нагласен за някой роднина. И този човек хваща самолета и заминава за Европа. После казваме защо имаме демографски проблем и губим младите. Защо е проблем на народа? Защото, докато един член на борд – роднина, взима 5 000 лв. заплата и се вози в мерцедес за едно заседание на борд на месец, една жена от Вълчи дол със седем деца няма с какво да ги храни. Това е проблем, защото се ражда послушна администрация, която на избори ходи под строй и се самовъзпроизвежда в същата политическа класа. И така 27 години на прехода.

Кой от вас не е бил по селата, където казват: страх ни е да си кажем мнението, защото ще изгонят сина ми от работа. Във Вълчи дол, понеже има избори, спират да им носят храна от социалната кухня, ако имат различно мнение.

Ако дадем Делян Добрев сега, всеки може да е следващият. Следователно вие сте много такива в система и модел и дайте да се държим здраво, защото ако падне един, се разплита целият чувал и всички заминаваме. Това го каза човек от ГЕРБ. Тази теза не е ли страшна за държавността в България? Една група е овладяла цялата държавна система и  се държи здраво с цялата държавна машина, защо ако един си тръгне, всички падате. Това е проблем на народа, а не битовизъм.

Следващо – ще  отхвърлите оставката на Делян Добрев, за да защитите Бойко Борсов. Не, ще бламирате Бойко Борисов! И като лидер на лидер му казвам: като лидер, който е получавал удари от свои, г-н Борисов, днес на Вас ще Ви се случи за първи път. Вашите днес Ви свалят. Не буквално, но преносно днес ГЕРБ Ви сваля от пиедестала, на който стоите. Като лидер Ви казвам, че от днес нататък Вие имате сериозен проблем, не само в партията си, а с общественото доверие към Вас.

Следващата теза е може би най-тежката – така е било 27 години, всички партии преди нас са правили така, затова и ние правим така. Т.е. народе, за всички тези 27 години, всички политици от всички партии, които правиха така- ние продължаваме по същия начин. Прочетох следното изказване: „ако пак ми се наложи, пак ще предложа своите роднини за тези постове“. Т.е. и да продължим да управляваме, ще продължим по същия начин. Вие казвате, че така е било през целия преход, така ще правим и за напред и не ни винете, защото всички политически сили през прехода са се държали по този начин. Затова народът отрича цялата политическа система и статуквото и търси нещо ново. И разликата между нас е, че новото ръководство на БСП и новата парламентарна група искат да сложат край на този модел на прехода, който нарекохме паралелна държава и борбата с паралелната държава не е мракобесие, а достойнство на политическа сила.