Имаме нещо, което е по-силно и от най-тежките несгоди на времето ни

Най-пълни са ни храмовете по Богородица, вероятно само на Великден хората са повече. Нямаме обаче право да мерим с бройка колко и кога е по-силна на духовността.  

Истината е, че тези празници са като малка пауза на надежда в често не доброто ежедневие. Можем само да се радваме, че ги има, за да ни връщат към ценности и сила забравени иначе.

Въпреки че изглеждаме малко по-набожни и смирени от обикновено, въпреки, че често отиваме с тълпата в храма от страх и корист, желание да се освободим или да получим, да се покажем, е хубаво, че днес в Сливенско в храмовете не спира потокът от хора. Каквото и да ги води, винаги го има и онзи мотив, свързан с доброто и вярата, че ще бъдем по-добре и че сме едно. Че имаме нещо, което е по-силно и от най-тежките несгоди на времето, в което живеем. Нещо, което е вътре в нас и никой не може да ни отнеме.

Може би най-точно го е пояснил по-късно светител Илия Минятис в "Похвално слово за Пресвета Богородица": Сирачета, които сте изгубили родителите си; странници, които сте изгубили благополучието си; болни, скръбни, грешни, не се грижете; вие имате Майка, Майката Божия; Майка, която ви упътва в странстванията ви, която ви храни в сиромашеството ви, която ви лекува в болестите ви и ви дава утешение в скърбите, освобождение в робството, прощение в греховете; не се грижете; вие имате Майка, Майката Божия. Моряци, които плавате по морето, призовавайте Девата, за да имате пристанище в бурята. Търговци, които пътувате по суша, призовавайте Девата, за да имате помощница в бедите; земеделци, които обработвате земята, призовавайте Девата, за да имате благословение от плодородие в трудовете си. Млади, които се учите в училищата, призовавайте Девата, за да имате светлина от познание в учението си.

Казала ни го е обаче и самата Богородица в края си – „Радвайте се, аз съм с вас през всичките дни.“. Не забравяйте - „през всичките дни“, не само на празник, у вас има сила, светлина и бъдеще да се роди. Това е и посланието за днешния ден и на „Сливен нюз“ към читателите, с които сме заедно вече дълги години.

Сливен нюз