Българските агнета останаха неизядени ...

Днес, от една телевизия ми зададоха въпрос: дали кризата с Катар ще се отрази на България?
 
То не бяха терминали за втечнен газ, магистрали, газови връзки, писта за Формула 1,СПА центрове, земеделски стопанства, социални центрове, минерални извори на концесия, агнета, строителни материали за стадионите за Световното първенство по футбол, финансови институции - това е една малка част от чудесата, които трябваше да потекат към България, ако вярвахме на прессъобщенията, с които ни заливаха правителствата Борисов 1 и  Борисов 2.
 
На три пъти, през 2010,2012 и 2015 - официални посещения в емирството на мощни правителствени делегации, начело с премиера, последвани от гръмки обещания за огромни инвестиции и реки от газови долари...
 
Истината, разбира се, се оказа доста по различна и далеч по-прозаична.
 
Българските агнета, които така настървено се търсели, по думите на премиера, от ”богатите араби”, така си и останаха неизядени. Друг е въпроса, че си останаха и въобще неродени. Между другото, и сегашният външен министър, Екатерина Захариева се разходи до Катар през април 2013. Тогава, като служебен вицепремиер и министър на регионалното развитие и също доразказа вълшебната приказка за наивници, наречена милиардни инвестиции. Днес мълчи доста оглушително и не ни е запознала с позицията на българската дипломация по безпрецедентното скъсване на отношенията на Катар с неговите съседи.Страхувам се, че няма и какво да каже, защото истината, че малкото емирство се беше превърнало в основен покровител на редица терористични организации и структури, се знае не от вчера и не от днес. Примерът с ”Мюсюлмански братя ” в Египет и бившия президент Мохамед Морси е класически пример в това отношение, въпреки че впоследствие Катар дипломатично ограничи присъствието на организацията и нейните лидери на своя територия. Емирството винаги е било и деен участник в конфликта в Сирия, подкрепяйки фронта ”Джебхат ан-Нусра”, по простата причина, че Асад спираше минаването на тръби за пренос на газ през Турция за Европа. Този конфликт, в крайна сметка доведе до излизането от контрол на кризата с бежанците и в някаква степен терористичната вълна, заляла нашия континент.За ролята на телевизия ”Ал джазира” в популяризирането на радикални послания и действия е излишно да говорим, но е добре да се припомни, че именно  Катар е единствената държава, където афганистанските талибани имат легация, изпълняваща на практика ролята на посолство. Същите талибани, които се взривяват и стрелят по нашите момчета в Афганистан (друг въпрос е каква работа имаме там въобще ?!). Но българските управници си примираха да се разхождат до там и да ни залъгват с празни приказки.
 
Сега, нещата се промениха, не е изключен и военен конфликт, защото Саудитска Арабия едва ли ще пропусне случая да се разправи окончателно с основния си съперник за лидерство в региона, който безспорно мина границата на търпимост и се надскочи сериозно.
 
Така че,  спокойно, евентуалния крах на катарските инвестиции по света няма да има своето отражение у нас, по простата причина, че такива няма. Не е имало и намерение да има, а виж у екскурзиантите, надявам се да е останал един хубав спомен. Чувал съм, че иначе в арабския свят посрещат добре.
 
Атанас Зафиров