Изкуството да създаваш красота


Има хора, които са докоснати от Бога. Дарени с талант, който ги прави уникални в умението им да създават красота и да радват околните с нея. Мирена Манола е от тези докоснати от Бога творци.


Родена е в Сливен. Завършила е зоотехника и ветеринарна медицина в Стара Загора. Работила е 17 години като ветеринарен лекар в Егина, Гърция, в най-големия европейски център за защита на дивите животни. Там керамиката става нейно хоби.


„Моя приятелка ме запали по керамиката, споделя Мирена. Започнах съвсем непрофесионално, без да взимам уроци, но така ме увлече, че стана основна част от живота ми. Колкото повече виждах реакцията и интереса на хората, толкова повече се увличах по керамиката. Направих изложби с рисувана керамика в Гърция и Италия, интересът бе доста голям. Преди време се върнах в България, донесох си и фурната за изпичане на керамиката, и започнах да се занимавам малко по-усърдно. Но виждам, че тук в България е много трудно да се пробие. Вероятно хората не са свикнали с този вид техника”.


Мирена създава уникални красоти от всяко парче глина: прекрасни големи купи и чинии за маса и стена, сувенири, свещници, фигурки, вази, чаши и др.


Невероятно красиви са и изработените от нея пана от сухи цветя. Картините-хербарии са истински произведения на изкуството. Всяко цветче е събирано на ръка, изсушено по специален начин и подредено едно по едно в паното. Изработването на пана с размери 1 м на 1,5 м, към които интересът е най-голям, отнема около седмица.


Мирена създава и красиви ръчно изработени текстилни кукли, с които всеки може да зарадва дете или да украси дома си.