Изложба с плакати от цял свят в библиотеката


До 20 януари 2017 г. в централното фоайе на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен е експонирана подбрана част от изложбата "100 години - 100 плаката" - библиотечни плакати от цял свят. Изложбата е реализирана по проект на Фондация "Деца на България" с подкрепата на Столична библиотека, НБ „Св.св. Кирил и Методий” и НДК и е част от национална кампания за за популяризиране на обществените библиотеки, библиотечното дело и публичното четене.

Плакатите са от пропагандни кампании, свързани с насърчаване на четенето сред децата и възрастните в различни страни /САЩ, Русия, Канада, Китай, Испания, Великобритания, Германия, Унгария и др./ от последните 100 години.

Целта на изложбата е да се акцентира върху ценността на четенето и връщането към текста. Тя представлява любопитно и вдъхновяващо пътуване през времето и буди въпроси за смисъла и значението на текста, на книгата, на четенето и библиотеката, както и за непосредствената им връзка с интелигентността и бъдещето на човешкото съществуване.

На разположение на посетителите на изложбата са и мини постери с послания за четенето, за ползите от четенето, както и информация за Националната кампания „Чети с нас! Чети на глас!”.