Рекорден брой участници на „Кукерландия 2016“

 

На 25 февруари започна XVІІ-ят Международен маскараден фестивал „Кукерландия - 2016“. Хиляди страшилища - от Разлог до Варна, от Бургас до Кюстендил и от Ивайловград до Силистра, дойдоха в Ямбол за пищното кукерско сборище.


"Кукерландия Ямбол 2016“ ще властва над града до 28 февруари.


Рекорден брой участници и цели 16 нови групи обещават невиждано досега зрелище в кулминационните дни 27 и 28 февруари. Общо 72 са участващите в „Кукерландия“ групи. Девет от тях представят детската „Кукерландия“.

Състезателното дефиле на големите в съботния и неделния ден се допълва от чуждестранни групи от Сърбия, Македония, Турция, Румъния, Молдова и Русия. За първи път на „Кукерландия“ може да се види и танц на китайски дракон, представен от състава към Института „Конфуций“ във Велико Търново.


Територията на фестивала и тази година е Градският парк, превърнат в „Кукерград“. Нови артистични инсталации, допълнителни атракции и пъстър празничен базар носят знака на най-впечатляващия ямболски фестивал.


Снощи на първа сцена в Градския парк бе представен най-новият проект на Нина Николина и Калин Вельов, наречен „Пендара Етно Проджект“. Концертът бе съчетан с уникално огнено шоу с танцова акробатика и огнен театър.

Днес в Художествена галерия „Жорж Папазов“ бе открита фотоизложбата с най-добрите 40 фотографии, отличени на традиционния международен фотоконкурс „Кукерландия“, а победителите бяха наградени.


Организатори на „Кукерландия 2016“ са община Ямбол и община „Тунджа“. Фестивалът се провежда с подкрепата на Министерство на културата и с медийното партньорство на Българската национална телевизия, „Радио 999“ и „Диана ТВ“.

Снимки: Данаил Христов