Откриват изложба „Спасените реликви” днес

Изложбата „Спасените реликви” ще бъде открита днес в 15 ч. в Окръжния съд в Сливен. Инициативата е на Окръжен съд – Сливен, Окръжна прокуратура – Сливен, ДАНС, ОДМВР – Сливен, община Сливен и Регионален исторически музей – Сливен. 

„Изложбата съдържа експонати, които са конфискувани от иманяри в полза на държавата, каза пред екипа ни директорът на музея Николай Сираков. Окръжният съд в Сливен ги предостави на Регионалния исторически музей. Експонатите са от елинистическата епоха. За наша радост, до момента ние не разполагахме с подобни експонати и сега обогатяваме фонда на музея. Като благодарност към институциите, които са си свършили добре работата – Окръжен съд, Окръжна прокуратура, ДАНС и МВР, решихме да направим изложбата именно в съда. Това се прави за първи път в България. За нас един от най-големите проблеми е износът на ценности. Знаете, че иманярите са организирани, много неща се изнасят зад граница, потъват в частни колекции и музеи, и безвъзвратно са загубени за държавата. За радост, част от експонатите са спасени и остават за обществото”. 

Изложбата показва накити от злато, сребро и бронз, керамични съдове, много монети от елинистическата и римската епохи, както и от Средновековието. Всички те влизат във фонда на Историческия музей. 

Експозицията ще гостува в Окръжен съд две седмици. Историческият музей обмисля идеята изложбата да гостува и на други институции в града.