„Вярвайте в себе си и успеха!” пожелаха на младите театрали в Сливен

С авторски музикален сигнал снощи на сцената на НЧ „Зора 1860” бе открит вторият Национален детско – юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни”. Сигналът е написан от композитора Иван Кавръков, всяка година се стараем да има нещо ново при организиране на събитието, подчерта при откриването директорът на фестивала Соня Келеведжиева.

Логото на фестивала е дело на сливенски деца от Художествената гимназия, избрано след обявен миналата година конкурс за първото издание.

Форумът е признание във времето за 100 - годишнината на театралното дело в Сливен. Неслучайно избрахме читалище „Зора” да е домакин на "Сцена под Сините камъни". През 1908 г. в читалището е създаден първият театрален салон, а 1918 г. – първата театрална трупа, положила основите на професионалния театър в града. 101 години след това младите хора от страната продължават пътя на утвърдилите се актьори, режисьори, драматурзи, отбеляза  директорът на фестивала.

14 спектакъла на деца от цялата страна участват тази година в Националния детско – юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни”. Театралните постановки ще бъдат оценявани от жури с председател Златко Гулеков, както и от младежко жури - ученичките от Сливен Жоржина Иванова, Елеонора Илиева, Антония Илчева. Те очакват с нетърпение спектаклите, особено тези, написани от автори, които присъстват в учебниците по литература. Водещи са също сливенски ученици - Галя и Васко. Те споделиха отговорността и удоволствието си да бъдат в залата - като жури и като зрители, да виждат изявите на своите връстници и представянето на различните състави.

Основните цели на фестивала са да се даде възможност за национална и международна изява на детските и младежките театрални трупи, да се предостави форум, където да се съпоставят постиженията на съставите и да съдейства за повишаване на театралната култура на децата и младежите.