Започва второто издание на „Сцена под Сините камъни”. Вижте програмата на фестивала

От 12 до 14 април в Сливен ще се проведе Национален детско - юношески театрален фестивал "Сцена под Сините камъни". Градът ни ще домакинства за втори път събитието. Организатор е НЧ "Зора 1860", фестивалът ще се проведе под  патронажа на Общински съвет - Сливен.

Всички спектакли ще бъдат на сцената на читалище „Зора“, а организаторите обявиха вход свободен за всички желаещи зрители. Официалното откриване е в петък, 12 април, от 18 ч.

Шест са театралните трупи от Сливен и региона, които ще участват тази година. Председател на журито за втора година ще бъде Златко Гулеков, заедно с Георгиос Филаделфефс – оперен певец и пианист,  и за първа година Илиян Урумов – художник и сценограф.

Какво сподели преди да се вдигне завесата на „Сцена под сините камъни“ Соня Келеведжиева, директор на фестивала:

„Може би няма друг град в България, в който да се провежда национален фестивал под егидата на общински съвет.  Нашият вече десетилетия наред подкрепя талантливи деца в различни сфери, а за втора поредна година се организира и този фестивал под патронажа на Общински съвет – Сливен.

Не беше случаен изборът ни – направихме го по повод 100 - годишнината на театралното дело в Сливен. Неслучайно избрахме читалище „Зора” да е домакин на събитието. През 1908 г. в читалището е създаден  първият театрален салон, а 1918 г. – първата театрална трупа, положила основите на професионалния театър в града. Идеята ни е младите хора, запленени от театъра, да продължат да вървят по стъпките на утвърдените,  вече големи български театрални дейци, сливенски актьори и театър.

14 спектакъла участват тази година в Националния детско – юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни”. Направен е предварителен прецизен подбор, защото имаше повече кандидати, но към момента не би могло всички да бъдат представени. Надявам се в следващите години фестивалът да се разгърне, може би ще се провежда на две сцени,  отделни журита ще оценяват театралните колективи в различни възрастови групи.

Тазгодишното издание на фестивала ще представи трупи от Лясковец, Стара Загора, Тервел, Бургас, Силистра, Габрово, Сливен и региона. Нашите участници са млади театрали от читалище „Зора”, Шивачево, XI – то училише, Езиковата гимназия, с. Глушник, Хуманитарната гимназия. Разширяваме границите и събираме повече приятели.

Журито отново ще бъде председателствано от Златко Гулеков, благодарни сме много за това. Той е познат, не само на сливенската театрална публика, като дългогодишен директор на театъра и основоположник на Есенен театрален салон. Георгиос Филаделфефс за втори път ще е също н журито. Музикант с много богата творческа биография - оперен певец, пианист, диригент, режисьор, част от състава на операта в Русе. Илиян Урумов – сценограф художник – за първи път ще оценява като жури. Постарахме се да има представители от всички изкуства, за да бъдат оценявани всички компоненти на спектаклите.

Както миналата година, и сега ще има младежко жури, което ще връчи свои грамоти  според своята гледна точка.

Ще бъдат представени драматизации на български и чужди автори – Братя Грим, Карло Голдони, Иван Вазов, П. Ю. Тодоров, Асен Разцветников, Станислав Стратиев и др.

Смели заглавия, които отварят широко вратите на фестивала. Входът е свободен за всички представления. Нека подкрепим младите талантливи хора на България!

Ще бъде много ценно, помощ за всички млади хора, влюбени в театъра, магия за тях, да могат да гледат всеки от останалите участници, да се съизмерят и децата, и ръководителите, да покажат и развият своя гледна точка, изключително богатство е да гледаш такива автори /виж по - горе/, поставени на сцена.

 Така развиваме младежкото театрално изкуство, поддържаме любовта на младите към театралното изкуство и, надявам се, обогатяваме фестивала.

Като общински съветник и общественик, ще отбележа, че не е без значение, че  популяризираме  нашия град. 120 човека ще нощуват  тук, в Сливен „ще кипи” от млади хора, улиците ще бъдат заредени с много цвят и емоция.

Ще се създаде предвеликденско настроение. За всички гости има предвидена и културна програма, исторически тур, с които са ангажирани специалистите от читалище „Зора”.

В съботната вечер ще има празник за всички участници, а кулминацията е в неделя, 14 април, когато журито ще се произнесе кои са най – добрите млади театрални училищни трупи  за момента в страната“.

Председателят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев – патрон на събитието, също сподели, че е в радостно очакване на фестивала:

„Изключително съм благодарен, както и моите колеги, че Общински съвет – Сливен е патрон на този фестивал. Възприехме присърце идеята на г-жа Соня Келеведжиева и й благодарим за това. Да направиш национален театрален фестивал преди празниците е много хубаво за Сливен, тук ще се срещнат млади хора от цялата страна. Като общински съветници имаме различни задачи, но една от тях е  да направим така, че  младите хора да се чувстват добре в нашия град -  чрез възможности за спорт, културни прояви, като този театрален фестивал. Вярвам, че ще се чувстват добре в Сливен и за мен е удоволствие, че Общинският съвет прие да бъде патрон. Надявам се, че следващият общински съвет ще продължи тази традиция. Дай, Боже, да има стотен фестивал и да стане международен. Трябва да вярваме в това, което правим! Г-жа Келеведжиева има голям опит и като педагог, и като организатор,  така че, отново подчертавам,  съм уверен, че всички участници ще запазят добър спомен от фестивала и от нашия град“.