Мюфтийството отказва ремонт на окаяната сграда на Кукления театър в Сливен. Ще го преместят ли?

Обмисля се преместването на Кукления театър заради окаяното състояние на сцената и покрива на сградата - собственост на Главното мюфтийство. В същото време държавата върви към опрощаване на 8 млн. лв. дългове на религиозната институция.

Една от най-красивите сгради в града ни - тази, в която се помещава Кукленият театър, от години е в окаяно състояние. Течащ покрив и изгнила сцена заплашват да провалят всяка репетиция или представление за най-малките в театъра, който иначе има статут на държавен. Причината - сградата, в която е театърът е имот, стопанисван от Мюфстийството, но от там не предприемат ремонт. 

Сградата е собственост на Главното мюфтийство от 1993 г., само 4 години след откриването на театъра. Заради връщането на имотите на Мюфтийството, 26 години Кукленият театър плаща наем на религиозната институция, но срещу това не получава никаква поддръжка. Това заяви днес пред Би Ти Ви директорката на театъра Ефимия Павлова. Националната телевизия направи специален репортаж по казуса, след като миналия петък, 8 март, Народното събрание гласува на първо четене амнистия на дълговете на Главното мюфтийство към държавния бюджет. Стойността на опростените средства е 8 милиона лева, дължими за осигуровки, данъци и лихви. Вносители на законопроекта са ГЕРБ и ДПС. 

Кукленият театърът в Сливен е на смесено финансиране. Издържа се от продажба на билети и общинска субсидия, но пари за ремонт няма. 

Всяка седмица десетки деца влизат в сградата, а родителите се притесняват за сигурността им.

Точно преди година Държавният кукленият театър в Сливен е отличен от Министерството на културата за постигнати високи резултати. Миналата седмица пък дойде новината, че Сливенският куклун театър е отличен с две престижни награди - за режисура и за роля, по време на 15-тото юбилейно издание на  зимния театрален фестивал "Сцена, палитра, слово" в Пловдив.

Снимки: Би Ти Ви. 

Повече снимки на състоянието на сградата отвъртре: https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/tech-ot-pokriva-i-izgnila-scena-v-kuklenija-teatar-v-sliven.html 

Заради проблемите със сградата се обмисля вариант театърът да бъде преместен.