Андре Рийо в България! На 8 и 9 юни звездата ще представи новата си програма

Световноизвестната звезда Андре Рийо ще гостува в България с фантастично си шоу и напълно нова програма като част от световното си турне 2019. Холандският цигулар, диригент и основател на най-големия частен оркестър в света "Йохан Щраус", ще има два концерта в София - на 8 и на 9 юни, съобщават за БТА организаторите.

"Музиката и особено валсът са много важна част от моя живот", казва Андре Рийо. "Ако някое музикално произведение докосне сърцето ми, то тогава ще докосне и вашите сърца. Музиката ми позволява да покажа радостта от живота и да даря усмивки на света. Всичко е позволено в моите концерти: смях и плач, и танц, и пеене. Емоциите са тайната на моя успех", допълва той.

"Кралят на валса" Андре Рийо е признат музикален феномен, отбелязал е 30 първи места в различни класации и е продал над 40 млн. CD и DVD-та. Всяка година неговите концерти привличат хиляди фенове по цял свят. "Рийо и неговият 60-членен оркестър възраждат валсовата музика на световно ниво, представяйки я в пищна екстравагантност. Затова го наричат "Кралят на валса". Валсове, филмова музика, фолклор и мюзикъли се преплитат с невероятното музикално излъчване, страстта и харизмата на Андре, превръщайки спектаклите му в магия. Неговите представления са перфектна комбинация от романтични, празнични и емоционални мелодии, съчетани с изненади, балони, красиви солисти и страхотното чувство за хумор на Андре", отбелязва музикалната критика за световноизвестния музикант.

Получил над 500 платинени награди, три Класически Британски награди за "Албум на годината" и милиарди гледания в YouTube, Андре е един от най-големите гастролиращи артисти в света.

Какво би могло да свързва "Краля на валса" с актьора, изиграл най-страшните злодеи в киното? Може ли актьорът, изиграл Ханибъл Лектър в "Мълчанието на агнетата" и едни от най-големите злодеи в киното, да е композирал нежен валс? Всъщност, цели 50 години големият актьор Антъни Хопкинс крие, че е композирал нежна музика за душата. През далечната 1964 г. Антъни Хопкинс, още 27-годишен, свири и композира музика. Но в продължение на 50 години носителят на "Оскар" и един от най-знаменитите актьори на столетието изпитва свян да покаже пред света своето произведение. През 2011 година най-сетне решава да превърне партитурите в музика и да даде живот на своя валс. Сам избира да повери тази важна задача на холандския цигулар и диригент Андре Рийо.

Самият Рийо разказва историята как негов колега му се обажда по телефона с предложение да прегледа и евентуално да изсвири написан от него валс. Но тъй като маестрото получава стотици подобни запитвания за малко да пропусне, че в този случай става дума за големия актьор Антъни Хопкинс. Двамата се срещат в студиото на Андре Рийо в Маастрихт. Разговарят, обсъждат детайлите. Голяма роля играе и съпругата на Антъни Хопкинс, която го насърчава. Премиерата на валса се е състояла през 2011 г. във Виена пред отбрана аудитория. С типичния си възторжен тон маестро Рийо представя историята на валса и неговия композитор. В атмосферата на виенската бална зала, сред блясъка на пищните бални рокли и изключителната подготовка на музикантите от оркестър "Йохан Щраус" валсът зазвучава. Съпругата на актьора се разплаква от радост. А Антъни Хопкинс се вълнува като малко дете, лицето му изразява всякакви чувства, следвайки акцентите на собственото си творение.

Така след 50 години големият актьор и големият музикант показват на света произведението "And the waltz goes on" / "И валсът продължава"/. От тогава видеото трупа милиони гледания в мрежата. Маестрото изпълнява валса в големите концертни зали и площади под хиляди аплодисменти. И винаги, когато сър Антъни Хопкинс присъства, очите му се насълзяват. Да разчувстваш Антъни Хопкинс не е лесно, но Андре Рийо го прави.

Българската публика ще има уникалната възможност да чуе красивия валс на Антъни Хопкинс на 8 юни в зала Арена Армеец на поредния концерт на Андре Рийо у нас. Междувременно, маестро Андре Рийо обяви втори неплануван концерт в столицата - на 9 юни в зала Арена Армеец. Това става в деня, в който Кралят на валса и неговият оркестър "Йохан Щраус" ще свирят на стадиона в Амстердам преди голямата футболна среща от Шампионската лига между отборите на Аякс и Реал Мадрид.

Андре Рийо започна началото на годината силно, като обяви 100-ия си концерт на големия площад Ваерхоф в Маастрихт. От 2005 година насам всяко лято холандецът изнася традиционните си концерти пред многохилядна публика в родния си град. Само през 2018 г. е събрал 150 000 свои фена от 80 страни на спектаклите си на открито. А за миналата година над 700 000 зрители са посетили неговите представления в турнето му от Европа до Австралия.

Грандиозните спектакли за този сезон в София са с нова и изненадваща програма. Повече валсове и много емоции обещават от мениджърския екип.

Концертите на харизматичния Рийо доставят цветна емоция и удоволствие за сетивата. Те са пищно и жизнерадостно съчетание от добре познати класически произведения и популярни мелодии, изпълнения на известни солисти от различни националности, изненади, фин хумор и неповторимото присъствие на маестрото. Рийо владее настроението и на публиката, и на 60-те музиканти от оркестъра "Йохан Щраус" с аристократичното си излъчване и мощен позитивизъм.
С над 500 платинени награди, милиарди гледания в YouTube и повече от 3 700 000 последователи във Facebooк, Андре Рийо е един най-аплодираните, атрактивни и продавани артисти в света.

БТА