Отново връчват наградата Сирак Скитник на 26 октомври

Наградата "Сирак Скитник" ще бъде връчена тази година след дългогодишно прекъсване. Учреденият през 1996 г. приз, който се превръща в символично културно събитие за Сливен, ще бъде връчен тази година по традиция на Димитровден – празника на града. 

От 20 септември до 1 октомври художници от цялата страна ще могат да изпращат творбите си в Художествена галерия "Димитър Добрович". Категориите, в които ще участват са живопис, графика, скулптура и неконвенционални форми. 

Престижният приз ще бъде част от Национална изложба за изобразително изкуство – Сливен 2018 и ще бъде връчен на художника с най-добри постижения в изобразителното изкуство. 

В изложбата ще вземат участие художници от различни части на България с произведения в областта на живописта, скулптурата, графиката и неконвенционалните форми на изобразително изкуство.

Селектирането на творбите за участие и наградите ще се определят от деветчленно жури, утвърдено със заповед на кмета на град Сливен Стефан Радев. То ще включва: представители на Община Сливен, Съюза на българските художници – Представителство Сливен, Дружество на художниците – Сливен, представител на спонсорите и Съюз на българските художници.

Творбите ще бъдат подредени в изложбена зала ,,Сирак Скитник” на Художествена галерия ,,Димитър Добрович” – Сливен. Те ще могат да бъдат видени до 28 декември. Журито ще присъди и награди за първо, второ и трето място в категориите – живопис, графика, скулптура и по една награда за неконвенционални форми, за млад автор и за сливенски художник. 

Организатори на изложбата са – Община Сливен, Художествена галерия "Димитър Добрович" – Сливен, Съюз на българските художници – Представителство – Сливен, Дружество на художниците – Сливен, Съюз на българските художници и Национална художествена гимназия "Димитър Добрович" – Сливен.