Великите апостоли Петър и Павел честваме днес

Светата църква чества едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, които тя нарича първовърховни първопрестолници и вселенски учители. Празнуват се на 29 юни, на 30 юни - Събор на светите дванадесет апостоли, с особена прослава на ап. Павел.

Имен ден празнуват: Петър, Павел, Камен, Камена, Кремена, Павлин, Павлина, Поли, Петьо, Пейо, Пенчо, Пепа, Патриция, Петрана, Преслав.

Православната църква чества на този ден паметта на двамата Христови апостоли - Петър и Павел - ревностни разпространители на християнството, изтърпели много страдания и гонения и са наречени "първовърховни престолници и вселенски учители". 

Петър, беден рибар от град Витсаида край Генисаретското езеро, е един от първите ученици на Христос и един от преданите му последователи. Павел, роден в Тарс, Киликия, първоначално изповядва юдейската религия и е сред гонителите на християните. На път за Дамаск той е ослепен от видение на Господа. Завеждат го обратно в града, където след три дни е изцерен по чудо. От яростен противник става най-ревностен разпространител на Христовото учение. През 67 г. заедно със сподвижника му Петър са разпнати на кръст от император Нерон в Рим. 

С Петровден завършвал и петровденския пост. По традиция отговявали с варено пиле и празнични погачки. Жените не работели. Ходели на празнична литургия в църквата. Носели ябълки и обредните питки, кулаци, които свещеникът освещавал преди да ги раздадат на роднини и съседи. Вярвало се, че така близките им на другия свят няма да останат никога гладни.

И този християнски празник има връзка със стародавните народни традиции, които са оставили следа в обредите, практикувани от поколения. В тях Петър и Павел са двама братя.

На Петровден се принася жертвено животно - обикновено се коли "петровско пиле".

Според народните вярвания Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая. Неговият по-голям брат близнак Павел пуска светкавици и запалва снопите на нивата. Може да предизвика страшни горски пожари, градушки и наводнения.

В народния календар Петровден се свързва с горещото лятно слънце, с умирането и възкръсването на всяка нова стопанска година и с легендата за доброволната жертва - тази, която винаги е била най-скъпа на Господ. Затова в някои краища празникът започвал още от рано сутринта. Всички стопани отивали специално на нивите, градините, бостаните и лозята, хвърляли ситни камъчета и изричали магически слова за плодородие и берекет.