Сливенски художници събраха 10 000 лв. за благородни каузи за месец

Над 10 000 лв. успяха да съберат чрез благотворителна продажба на творбите в името на добри каузи художници от Сливен през декември.

Свои работи – картини и ръчно рисувани бутилки вино за търгове и каузи предоставиха Йордана Кунчева, Веселин Дамянов-Вес, Димитър Кавръков, Кунчо Кунчев, Петър Кайраков, Данелина Косева, Пеньо Иванов, Антон Кънчев, Дора Куршумова и др.

Средствата ще бъдат разпределени за подпомагане на инициативи в образованието, здравеопазването и съхраняването на духовността и историческата памет.

С част от събраната сума ще стане възможно оборудване на интерактивна стая в ГПГЗЕ „Захарий Стоянов” и изграждане на портална врата на входа на ППМГ „Добри Чинтулов”, ГПГЗЕ „Захарий Стоянов” и ПГХТ „Акад. Неделчо Неделчев”.

Събран от благотворителните събития паричен фонд ще бъде насочен и към благоустрояване на района около църквата в местността „Свети Георги“. Там ще бъдат изградени нова чешма, плочник и ограда около храма, детски кът и беседка за отдих. Възстановен ще бъде и паметника от 1934 година с надпис: „Гражданино, мисли и работи за града си! Пази и обичай България!“.

Осигуряването на два апарата за отделението по хемодиализа в МБАЛ „Д-р Иван Селимински” - Сливен също ще бъде възможно благодарение и на жеста на сливенските творци.