Празникът на св. Екатерина в народната култура

На 24 ноември отбелязваме деня на Света Екатерина. На този ден празнуват имениците Екатерина, Катя, Тинка, Катерина, Катина, Тина, Катрин.
Празнуват и всички православни християни. 

В този ден жените месят бяла погача и намазана с мед я раздават цялата – за здраве, отбелязва "аз - жената". Според преданията така ще се избавим от шарка в началото на сезона на тези болести, а Света Екатерина ще ни закриля. 

Света Екатерина живяла в края на трети век в Александрия. Била от знатен род. Същевременно била изключително красива и умна. Изучила модерните за времето си медицина и философия. Един скитник й разкрил мъдростта на християнството. Загинала заради вярата си едва на 18 години. 
 
Рано сутринта стопанката на дома, която задължително трябвало да бъде чиста т. е. да не е в месечния си цикъл, трябва да замеси пшеничено тесто с мълчана вода. Броят на питките, които се правели от това тесто е задължително нечетен: 5, 7 или 9 и трябва да са нашарени с вретено. След което се намазват с мед, рачел, петмез и се раздават по къщите. 

Особено важен бил този ритуал за младите булки, които имали малки деца. Тогава те трябвало да застанат на кръстопът и да дават на всеки минувач сам да си отчупи от питката, като го подканяли с думите: „Ха вземи за Света Катерина да ни е край дома и да ни пази от Шарко и Беско!“ 

И за да е завършен ритуалът, човекът трябвало да се прекръсти три пъти и да каже: „Сполай ти, стопанке, за сладкия залък. Както се лепят пръстите, тъй да се лепи здравето по децата ти!“ Жената трябва да отговори: „Амин! – Дай, Боже!“ 

Жените трябвало да броят минувачите, които си отчупвали от питката и да се стремят последният почерпен да бил нечетно число от бройката, за да се пресекат болестите и да не влизат в къщата. 

След като са извършили правилно всичко, жените вярвали, че света Екатерина ще ги пази и децата няма да се разболяват.