Изложба Йордан Кювлиев. Реконструкция - показва таланта на сливенския художник и ерудит по повод 140 години от рождението му

 

Кеят на Месмврия, 1910 г.

Юбилейна изложба по повод 140 години от рождението на сливенския художник Йордан Кювлиев, останал в историята на родното изкуство като един от първите маринисти,  подготвя Художествена галерия „Димитър Добрович“

„Йордан Кювлиев. Реконструкция“ ще покаже портрети и пейзажи на художника и се открива на 20.10.2017 г. от 18.00 ч. в зала „Сирак Скитник” от 18:00.

Йордан Кювлиев е интересна личност – ерудит с богата библиотека и афинитет към музиката – свири на цигулка, той владее четири езика и е собственик на първия автомобил в Сливен. Роден е на 23 август 1877 г.

Кювлиев получава своето художествено образование в Академията за изящни изкуства в Антверпен, Белгия. Преди това обаче по настояване на баща си, съдружник в тъкачница за вълнени платове, младият Кювлиев заминава да следва строително инженерство в университета в Гент, Белгия, а през 1898 г. се премества в Политехниката в Анверс.

Скоро след смъртта на баща си, към когото се е чувствал задължен, през 1898 г. Кювлиев напуска Политехниката и се записва в Академията по изкуствата в Анверс, където до 1902 г. учи живопис при Жулиан де Вринт.

 

След завръщането си в България през 1903 г. е назначен за учител по рисуване в Сливенската мъжка гимназия. Построява си ателие и рисува в околностите на града - главно в Ново село и по черноморския бряг.

По спомени на съвременниците му, Йордан Кювлиев е бил винаги елегантно облечен в „европейски“ костюм и мека шапка, с бастун и пенсне, висококултурен, общителен и духовит, собственик и шофьор на първия автомобил в Сливен. Художникът свири на цигулка, има богата библиотека, владее френски, немски, холандски и руски език.

Освен с изкуство художникът активно се занимава и с обществена дейност. Той основава музей и полага основите на картинна галерия с картините на първия сливенски художник, завършил в Италия - Димитър Добрович. Голяма част от творбите му са разпръснати и унищожени след неговата смърт. До днес са запазени около 40-50 картини. От тях 6 са в Националната художествена галерия, а останалите в Сливенската художествена галерия.

Йордан Кювлиев умира на 15 август 1910 г., докато се опитва да помогне на давещ се в морето край Несебър.