Българско хоро се изви в центъра на Москва

В центъра на Москва, на булевард "Тверской", до паметника на Тимирязев, над 400 души – българи и руснаци, танцуваха под звуците на българските народни ритми в рамките на историческия фестивал „Времена и епохи.Собрание", организиран от кметството на руската столица. Съорганизатори на българското събитие са Български културен институт в Москва, Център на промишлеността на Р България в Москва, Национално туристическо представителство в Русия , Фолклорен ансамбъл “Българска роза”, Организация на българските студенти “Браво”.

Това е най-голямото българско хоро, организирано някога в Русия.

Преди това 80 българи, членове на исторически клуб в Добрич, представиха възстановка на 8 исторически епохи на България.

Фестивала на времената и епохите, наричан “Олимпиада на възстановките”, обхваща историята от желязната епоха до Втората световна война. Посетителите могат да се запознаят с живота през различни епохи, да пробват средновековни оръжия или да разгледат аптека от 18-ти век.

Тазгодишното седмо издание на фестивала в Москва се разпростира  в пет парка, на 30 площада из целия град, на които ще бъдат пресъздадени 12 исторически епохи от античността до 20 век. В мащабното събитие се очаква да се включат 6000 души, 1000 от които пристигат от 22 страни: Франция, Италия, Румъния, Гърция, България, Сърбия, Полша, Великобритания, Швеция, Латвия, Норвегия, Германия, Испания, Чехия, Дания, Израел, Естония, Словакия, Словения, Ирландия, Черна гора и Швейцария, съобщават организаторите, чиято цел е да го превърнат в най-грандиозното събитие за  исторически въстановки в цял свят.

Различните епохи се преплитат по улиците и парковете в единно историческо действие. Жителите и гостите на руската столица могат да се разхождат из центъра от една историческа епоха в друга, да наблюдават батални въстановки от 17 век, бой на легиони с варвари, лагер на руската императорска армия, конни състезания, рицарски турнири , исторически занаяти, гастрономия и пр.