Таско Ерменков: Бившият министър на земеделието е злоупотребила със служебното си положение


Подчиненото на бившия министър на земеделието и горите Десислава Танева Югоизточно Държавно предприятие е закупило четири частни хотела и два частни поземлени имота в Жеравна, съобщи за Радио „Фокус” – Сливен водачът на листата на „БСП за България“ за 21 МИР – Сливен Таско Ерменков. Според Ерменков, хотелите, както и земята, са били собственост на един и същи човек. Това, според Ерменков, предизвиква съмнения в целесъобразността на сделката и че чрез нея се цели облагодетелстването на точно определено лице. Таско Ерменков допълни, че наред със закупените джипове за по 200 000 лв., това е пореден случай на безконтролно и безхаберно отношение, с което се ощетяват интересите на бедните и се облагодетелстват определени хора. „Редно е Югоизточно Държавно предприятие  да дадат обяснение за случая, и да разсеят съмненията“, заяви водачът на листата на „БСП за България Таско Ерменков.

Съществуват документи, даващи основания да се счита, че бившият министър на земеделието и храните в кабинета Борисов 2 Десислава Танева е злоупотребила със служебното си положение, съобщи водачът на листата на „БСП за България“ за 21 МИР – Сливен Таско Ерменков. Според Ерменков, Танева  е обявила чрез пряко договаряне поръчка на стойност 385  000 лв. без ДДС  за изработка на проект на „Кодекс за поземлените отношения“. Според документите е подписан  договор с нереален срок за изпълнение – четири работни дни. Договорът е подписан на 9 ноември 2016 година, а Кодексът е трябвало да бъде предаден на 15 ноември. Нереалността на срока за изпълнение се доказва с последващото подписване на още два анекса. Първият удължава срока с  още два месеца – до 15 януари 2017 година. След като и тогава документът не е  подготвен, едва на 25 януари, 10 дни след изтичане на срока на първия анекс,  се подписва втори. С него срокът се удължава  с още четири месеца и четири дни – до 19 май 2017. Бившият министър на земеделието Десислава Танева е била наясно още при подписването на първоначалния договор, че срокът за изпълнение е нереален  и няма да бъде спазен. Доказателство за това е, че Комисията, която трябва да следи за изпълнението на договора, е назначена едва след подписването на втория анекс и в последния ден от управлението на кабинета в оставка.

Таско Ерменков заяви, че Десислава Танева би трябвало да отговори на няколко въпроса. Какво е наложило сключването на този договор с адвокатска кантора, а  не е бил използван капацитетът на Министерството на земеделието и горите? Защо възлагането на изработването на проекта на този кодекс е било възложено чрез пряко договаряне? Дали това не е опит предварително определена фирма да получи тази поръчка? Ако все пак Десислава Танева е била убедена, че договорът може да бъде изпълнен за четири работни дни, приложени ли са след 15 ноември 2016 година, предвидените санкции за забавено изпълнение в размер на 0.5%  от стойността на поръчката за ден забава? Това са 1 925 лв. дневно. Защо в случая Десислава Танева не е приложила закона и клаузите в договора? Редно е бившият министър да отговори на поставените въпроси. Сигнал по случая ще бъде внесен в прокуратурата, допълни водачът на листата на „БСП за България“ за 21 МИР – Сливен Таско Ерменков.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Пресцентър на БСП-Сливен /платена публикация/