Франция възстановява задължителната военна служба за всички 16-годишни

В опит да насърчи гражданския дълг и националната гордост сред младото население на страната, правителството на Франция е представило план за възстановяване на задължителната военна служба за всички 16-годишни, пише електронното издание на списание Time, цитирано от Фокус.
За първи път предложен по време на предизборната кампания на президента на Франция Еманюел Макрон, планът за задължителна военна служба се прилага за момчета и момичета и ще работи в две фази.
Първата ще бъде задължително едномесечно назначение, което ще се фокусира върху гражданската култура, която според правителството е начин да се „позволи на младите хора да създават нови връзки и да развиват ролята си в обществото“. Това включва и дейности като благотворителност, доброволно преподаване или военно обучение с полицията, пожарната служба или армията.
Във втората част, младите хора ще имат възможност да избират дали искат да завършат своето доброволно назначение за от три месеца до година, „в област свързана с отбраната и сигурността“. Те ще имат и възможността за доброволна работа в области като околна среда или социални грижи.
Програмата се изчислява на 1.8 милиарда долара годишно, с първоначална държавна инвестиция от 2.5 милиарда долара.
Когато Макрон подхвърли идеята си по време на кампанията през 2017 г., програмата беше повече насочена към „директното преживяване от военния живот“ за младежи между 18 и 21 години.
Франция прекрати своята следовенна задължителна служба през 1997 ., когато Макрон е бил на 18 години, правейки го първия френски президент, който не е изкарал военна служба.