БГ-феномен! Бедните българи харчат повече от богатите белгийци

Европейците харчат много по-малко за храна и повече за горива.

Обемът на продажбите на дребно в Европейския съюз през януари 2018 г. се е свил с 0,1% спрямо предишния месец. Така регионът продължава да бележи стабилен спад на търговията на дребно, след като през декември миналата година продажбите изненадващо се понижи с 0,9%, сочат сезонно коригираните данни на Евростат, публикувани в понеделник.

Обемът на продажбите на нехранителните продукти се е свил с 0,2%, на категорията „Храни, напитки и тютюневи изделия“ с 0,3%, а увеличението при автомобилните горива е от 0,3%.

Сред страните членки най-голямо понижение при продажбите на дребно се наблюдава в Естония (-2,4%), Белгия (-1,6%) и Малта (-1,4%). Най-големите ръстове в обема се виждат в Латвия (2,1%), Финландия (1,3%), Унгария (1,1%) и Австрия. В България се отчита слабо увеличение от 0,3%, което обаче се забавя в сравнение с предишния месец, когато бе на ниво от 0,5%.

Годишният ръст на продажбите на дребно в ЕС е формиран от ръста при нехранителните продукти - 4,2%, при категорията „Храни, напитки и тютюневи изделия“ - 0,6%, при автомобилните горива – от 1,7%.

Най-сериозно повишение на обема на продажбите на дребно спрямо януари 2017 г. се отчита в Румъния (11,0%), Унгария (7,5%) и Латвия (7,2%). Две страни бележат спад на годишна база – Естония (-0,9%) и Белгия (-0,2%). В България обемът нараства с 4,4% в сравнение със същия период на миналата година.