5% са зависими към алкохола

В България алкохолно зависимите са 5% от населението, а злоупотребяващите със спиртни напитки достигат 40%. Почти 90 % от хората употребяват алкохол, а между 4 и 7 % от тях се пристрастяват към него, т.е. стават алкохолици.

Алкохолната зависимост е хронично заболяване и подходът към тези хора трябва да бъде като към всички други рецидивиращи болести, коментира в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ психиатърът д-р Иван Добринов. Той допълни, че е необходима система от грижи, която да осигурява всички необходими интервенции на определените етапи. През последните години в Стара Загора има няколко добре функциониращи клубове на анонимни алкохолици, поясни д-р Добринов.

Анонимни Алкохолици е общество между мъже и жени, които споделят помежду си своя опит, сила и надежда, за да преодолеят техният  общ  проблем с алкохола и да помогнат на други да се възстановят от алкохолизма. В началото на събиранията членовете се запознават по достъпен за тях начин с болестта. На сбирките участниците си помагат един на друг да останат трезви.

Източник: bnr.bg