300 лв. за задния двор са достатъчни според Танева

30 огнища на африканска чума тип домашна свиня са установени до момента на територията на страната, като те са основно в Северна България. Шест от тях са в промишеми свинекомплекси, заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.
Повечето нови случаи на вируса от последните дни са при дивата свиня, те са общо 33, обясни Танева.
По повод проверката, назначена от главния прокурор в Агенцията по безопасност на храните, Танева заяви, че безспорно ще има кадрови и организационни промени, но те не могат да се осъществят в пика на заразата, заради нуждата хора на терен.
По думите й от 2007 г. 12 държави членки на ЕС са с такива установени случаи и все още няма страна от тях, която да е излязла от списъка с този вирус. 12 години африканската чума не е изкоренена от стопанствата в Европа, категорична е Танева.

„Всичко, което е оставено да се произвежда, е само и единствено при условията на мерки за биосигурност. Това е целта, която ние имаме и трябва да постигнем, ако искаме да имаме местно производство. Трябва да бъдат изградени мерки за биосигурност и регистрации на тези стопанства - не е толкова трудно, нито толкова скъпо. Оттам насетне рискът от разпространение, от зарязване, поражения и икономически загуби силно намалява“, обясни Танева.
Тя подчерта, че ще предоставят финансов стимул в размер на 300 лв. на хората, помогнали за борбата с чумата и са усвоили месото. Включително и в точки, в които има протести, има усвояване на месото в личните стопанства до 75%.
„Догодина всичко ще може да се репопулира в условията на мерки за биосигурност“, допълни министърът пред БНТ.
Тя посочи, че при личните стопанства в рисковите 3-километрови зони, месото е загробено според изискването. По думите ѝ те нямат мерки за биосигурност и на практика представляват вектор за разпространение на този вирус.

Източник: dnes.bg