Трябва ли да има допълнителни тестове за възрастните шофьори?

Идеята възрастните шофьори да преминават по-често през обстойни физически и психологически тестове, за да имат право да шофират, разбуни духовете през последните седмици. Категорично не става въпрос за отнемане на шофьорски книжки, като темата е все още единствено на етап обсъждане.

"Предложението е неофициално", каза през седмицата председателят на Държавната агенция по безопасност на движението по пътищата Малина Крумова.

"На фона на това, че в България се твърди, че 95% от ПТП-тата са по вина на шофьорите, с което ние не сме съгласни, навсякъде в Европа статистиката е 60%, трябва да се предприемат мерки тези хора, които съответно създават предпоставките да бъдат подложени на някакво допълнително обучение или тестове”. Това коментира пред "Събуди се" по Нова телевизия Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

Според него обаче дали наистина статистиката у нас е такава, трябва да покаже анализ, който към момента не се прави. „Може би най-голямата отговорност на новата агенция е да се направи анализ за ПТП-тата и дали те са направено поради незнание или поради други причини”, посочи още той.

„Позицията на нашата асоциация е „за” със съответните условности. „За” сме, защото подкрепяме идеята като имаме предложение за корекция, което кореспондира със сегашното изискване на закона”, коментира Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилисти.

„И в сегашния закон пише, че когато водач извърши немаловажно престъпление, поради непознаване на правилата за движение, той трябва да бъде изпратен на проверовъчен изпит и когато го издържи, му се връща свидетелството за управление. Ако КАТ досега спазваше изискването на този член от закона, може би нямаше сега да говорим за необходимост от допълнително обучение”, коментира още той.

/novini.bg/