„Иди ми-дойди ми“ в парламента. Върнаха стария праг на преференциите

На първо четене парламентът прие промени в Изборния кодекс, с които върна стария праг на преференциите.  "За" промените гласуваха 138 народни представители, един гласува "въздържал се" и нито един "против".

Така, на практика се връщат 7-процентовия праг на преференциите за парламентарните и местни избори и 5-процентовия за евроизборите, както беше досега. Връщането беше обещано от ГЕРБ след Изпълнителна комисия, свикана от Бойко Борисов.

Решението дойде, след като вече бяха приети изменения в изборното законодателство на 14 февруари 2019 г., според които избраният преференциално кандидат за евроизборите трябваше да получи действителни гласове не по-малко от националната избирателна квота, а на парламентарните - не по-малко от регионалната квота. Същото се отнасяше и за местните избори, когато избраният кандидат трябваше да получи не по-малко от общинската избирателна квота. 

Депутатите отхвърлиха промените, внесени от ДПС с 25 гласа "за", 26 "против" и 89 "въздържали се". В текста на предложението имаше текст, в които, в случаите когато кампанията се води на друг език, да се осигурява превод на български език и в помещенията на всяка секционна избирателна комисия да се поставят по две камери за онлайн наблюдение.