Четири са огнищата на птичи грип - Сливен, Ямбол, Хасково и Добрич

Общо четири са огнища на птичи грип на територията на страната. Това обобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) днес. Освен в Сливен те са в областите Добрич, Хасково и Ямбол. 

Последното огнище е в животновъден обект за отглеждане на патици в село Зимница, община Стралджа. Там умъртвени близо 8 000 патици. За да не се разпространи болестта, се умъртвяват и възприемчивите животни в животновъден обект в непосредствена близост до огнището. В хасковското Узунджово инфлуенца по птиците е констатирана в домашно стопанство, както и в сливенското село Глушник. Първото огнище - в село Стефаново, община Добрич, е констатирано в средата на октомври в промишлен животновъден обект за отглеждане на патици.

За ликвидиране на огнищата са взети всички мерки съгласно ветеринарномедицинското законодателство. Птиците в 3 километровата зона около констатираните огнища са умъртвени по хуманен начин. Извършват се постоянни клинични прегледи в 10 километровата зона около огнищата. Към момента е забранено населването на животновъдни обекти с новоизлюпени водоплаващи птици на територията на цялата страна. 

В сливенско предпазна зона от 3 км около животновъдния обект влизат селата Глушник и Калояново, а в наблюдавана зона от 10 км. - селата Трапоклово, Драгоданово, Блатец, Жельо войвода, Камен, Тополчане, Сотиря, Горно Александрово и Седларево.