Заради зависимост на съда България е между Сейшелите и Бахрейн по икономическа свобода

България се нарежда на 48-о място от 159 държави и територии, включени в "Икономическа свобода по света: годишен доклад 2017", изготвен от канадския институт "Фрейзър" и разпространен за България от Института за пазарна икономика.

Докладът представя картината през 2015 г. - последната година, за която има налични официални данни за всички страни, и България редом с Румъния, Руанда, Албания и Кипър сред водещите пет по подобряване на икономическата свобода в периода 2000 - 2015 г. Поради тази причина България се е изкачила от 104-о на 48-о място.

В световен мащаб икономическата свобода слабо се увеличава спрямо миналогодишното издание, а за последните три десетилетия пропастта между развитите и развиващите се страни се свива значително, цитира БТА част от заключенията в доклада.

Хонконг и Сингапур отново са на челните две позиции, а топ 10 се допълва от Нова Зеландия, Швейцария, Ирландия, Великобритания, Мавриций, Грузия, Австралия и Естония.

Изследването измерва икономическата свобода (свободния избор, конкурентните пазари, защитата на частната собственост, принципите на правовата държава и т.н.), анализирайки политиките и институциите в 159 държави.

Представянето на държавите се измерва по скала от нула до десет точки, като 10 точки е максималната икономическа свобода.

От ИПИ припомнят, че докладът емпирично доказва, че по-високата икономическа свобода води до:

- по-високи доходи на човек от населението;
- по-голям дял на доходите на най-бедните 10% от населението;
- по-малък дял на хората в бедност;
- по-дълга продължителност на живота;
- по-добра защита на гражданските свободи;
- по-голям икономически растеж.

Резултатът на България в тазгодишното изследване е 7.39 точки от максималните 10 (при 7.37 т. и 50-то място в миналогодишното), което нарежда страната на 48-о място между Катар и Сейшелите (с по-висок резултат) и Бахрейн и Ботсвана (с по-нисък).

Мястото на България е обусловено от оценката на икономическата свобода по няколко показателя: размер на правителството (7.01 т.), съдебна система и право на собственост (4.88 т.) - България продължава да получава най-ниска оценка именно за тази група показатели, коментират от ИПИ.

Основните причини за това са ниските оценки за независимостта и безпристрастността на съда, както и доверието в полицията.

От всичките 42 индикатора в индекса най-ниската оценка за България за поредна година е за независимостта на съда - 3.37 т. от максималните 10 точки. По този показател страната е постигнала най-добър резултат преди 17 години - 4.18 пункта. Същото важи и за "безпристрастност на съда" - през 2000 г. е отчетено 4.51 пункта, след което до днес България никога не е получавала над 4 пункта. По показателя "правно прилагане на договорите" в класацията няма никаква промяна от 2000 г. насам - за България стои непрекъснато показател 4.77 пункта.

Други показатели са: достъп до сигурни и стабилни пари (9.36 т.), свобода на международната търговия (8.13 т.), регулиране на кредита, труда и бизнеса (7.57 т.) - резултатът е следствие от относително слабото регулиране на кредитните пазари и същевременно - от тежките регулации за труда и бизнеса, отбелязват от Института. Оценките отразяват сериозните регулации при наемането и освобождаването на работници, тежката и скъпа бюрокрация, множеството административни изисквания към бизнеса, както и високото ниво на възприятията за корупция.

От ИПИ посочват, че предвид ниската база България е на второ място след Румъния по най-висок ръст на резултата в индекса в периода 2000 - 2015 г. Но докато Румъния вече е на 20-то място в света, слабата съдебна система в България все още задържа страната сред държавите от Африка и Близкия изток и подкопава развитието на икономиката.