Татяна Дончева: Корнелия Нинова е продала мача за ВСС

Татяна Дончева изрази критични позиции по избора на новия Висш съдебен съвет и посещението на руския главен прокурор Юрий Чайка у нас.

"Руският генерален прокурор, един човек с генералски пагони, ли ще ни научи как да направим европейска демократична прокуратура? Русия вече е друга държава, оттам ли ще вземем пример?" - коментира тя пред БНТ.

Тя заяви, че Висшият съдебен съвет е свързан в голяма степен с политическите сили, които излъчват парламентарната квота.

Според нея, кандидатурите на "Обединени патриоти" са откровено свързани с ДПС и откровено свързани с бившата Държавна сигурност.

По думите й, те нямат никаква биография на хора, които са известни на съдебната система с каквото и да било. "По фамилии, някои от тях имат редки такива, си мисля, че са свързани със стари служители на Следствено управление на ДС - фамилията Новански не ми е известна с нищо друго, освен оттам" - подчерта Дончева.

"БСП прокламираше, че е предложило 6 души, по които няма възражения, и даде на ГЕРБ да избере едни трима души, които, според мен, са по-неспособната да се бори за реформа част." - посочи тя.

"Какво значи БСП да си сложи шестте кандидатури, за да може ГЕРБ да си избере три от тях, които предпочита? Аз свирен мач няма какво да коментирам", каза още Дончева.

"От БСП бяха отсвирени тримата човека, които биха могли да дадат друго ниво на съдийската квота, затова смятам, че Корнелия Нинова е продала мача", конкретизира тя.

fakti.bg