Археолози откриха призрачно гробище с 60 кораба на дъното на Черно море

Дейли мейл с ударна статия за разкритията в българския участък на Черно море.

Според изданието на дъното на морето се крие призрачно гробище с над 60 кораба.

Водещият археолог на проекта, проф. Джон Адамс от Университета в Саутхемптън, коментира: „Тази съвкупност от останки вероятно представлява един от най-добрите подводни музеи на корабите и мореплаването в света изобщо.“ От екипа на проекта коментираха също, че досега България не е могла да си позволи подобна мащабна експедиция и сега се преобръща и се пренаписва историята на българското корабоплаване. Много от откритията се е предполагало, че ги има, но сега вече се потвърждава и се покрива целият исторически период на корабоплаването в Черно море.

Black Sea MAP е един от най-големите проекти за морска археология, организирани досега. Той има за цел да проучи промените от древността в Черно море.

Разкрити са 60 останки от корабокрушения за период от 2500 години. Останките са били открити в хода на проучванията на Black Sea MAP посредством най-новите роботизирани лазерни сканиращи, акустични и фотограметрични техники. Най-ранната такава находка засега е от класическия период, около 4-ти-5-ти век пр.н.е.

Били са открити също така и кораби от римския, византийския и османски периоди, обхващащи две и половина хилядолетия. Откритията представят един непрекъснат модел на търговия и обмен, война и общуване, датиращ от праисторията до наши дни и поради аноксичните условия на Черно море (липсата на кислород) под определена дълбочина, някои от останките са оцелели в невероятно добро състояние. На събитието бяха представени и колекция от амфори и други ценни артефакти.

За Анди Байът, водещ продуцент на сериала на Дейвид Атънбъро за Би Би Си „Синя планета“, това е изключително удовлетворяващо преживяване:„Мисля, че всички бяхме поразени от забележителните открития, направени от Джон Адамс и неговия екип. Качеството на кадрите, разкриващи този скрит свят, е абсолютно уникално.“

Морски археологически проект „Черно море“ е дългосрочен и се осъществява в българската акватория между 2015 г. и 2017 г. Проектът е финансиран от дарение от Фондация за експедиции и образование, Великобритания.

/flashnews/