Правителството да осигури безплатно смяна на лични документи, предлагат от БСП

"Изтичането на лични данни на над 5 млн. българи е прецедент. Ситуацията е кризисна. Вчера НАП публикува приложение, с което всеки може да провери дали има неправомерно изтичане на личните му данни.", написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"От вчера десетки хиляди българи са проверили и имат изтичане на данните им. Правителството действа неадекватно в тази ситуация и не предприема никакви мерки и затова ние поемаме инициатива.

Трябва да се гарантира сигурността на хората, на тяхната собственост и финансовите им средства.

Държавата да си поеме отговорността, защото именно държавата и правителството не можаха да опазят личните данни.

Днес внасяме проект за решение в парламента, с което задължаваме правителството да осигури безплатно смяна на личните документи на онези българи, които поискат това и да създаде добра организация това да стане без напрежение, опашки и чакане.

Предлагаме това да бъде извършено в 3 месечен срок. Днес ще изпратим писма-покани за срещи с Нотариалната камара, Висшия адвокатски съвет за разговори.

Търсим тяхното професионално мнение за намиране на решения, ако трябва и законодателни такива, за да гарантираме да няма злоупотреби с личните данни на хората и те да не бъдат ощетени с продажби на имоти, прехвърляне на собственост, теглене на кредит и други.

След като управляващите са безсилни, ние поемаме инициативата и започваме тези действия."