Нинова подаде оставка, депутатите на БСП се връщат в парламента, за да борят корупцията

"Благодаря на всички гласували за БСП, на всички членове, симпатизанти и всички работили в кампанията". Това заяви председателят на БСП пред медиите. "Искам да им дам кураж, защото въпреки загубата, БСП е единствената партия, която  повишава гласовете си на тези евроизбори с 30 хил., единствената партия, която увеличава броя на евродепутатите си  в Европа,  в това състезание, където участват 25 социалистически и социалдемократически партии- ние сме на 5-то място. Имайте самочувствие и сили да продължим напред", каза още тя. Нинова коментира, че въпреки това БСП е загубила изборите и смята, че отговорността трябва да е на всички. "Моята представа за морал и достойнство в политиката означава първият да поеме най-голямата отговорност. Затова днес, преди началото на Националния съвет, преди приемането на дневния ред, направих обръщение и подадох своята оставка пред НС и поисках свикване на конгреса на 15-ти юни", обясни лидерът на левицата. По думите й, тъй като Конгресът е органът, който я е избрал, по устав, той трябва да констатира  оставката и да я приеме. "След 15-ти юни ще се приемат правилата за избор на председател  пряко от цялата партия", каза още тя и допълни, че когато тези правила бъдат приети, кандидатите ще се явят на състезание пред цялата партия за избор на нов председател. "Когато това се случи, възнамерявам заедно с другите кандидати да се явя, скъпи членове и симпатизанти на БСП, пред вас за вашето доверие отново", заключи Корнелия Нинова.  

Националният съвет на БСП гласува единодушно да предложи на ПГ на "БСП за България" да възстанови дейността си в Народното събрание. НС на БСП реши ПГ на "БСП за България" да внесе ново антикорупционно законодателство и промени в Закона за съдебната власт.

Националният съвет на БСП реши r да се проведе заседание на 49 Конгрес на партията на 16 юни 2019г. Беше утвърден следният дневен ред на заседанието:

 - Политически доклад на Националния съвет за резултатите на БСП от проведените избори за Европейски парламент и задачите на партията за местните избори.

 - Констатиране на прекратяване на правомощията на председателя на БСП.

 -Стартиране на процедура и кампания за избор на председател на БСП.

Националният съвет на БСП отхвърли в дневния ред на заседанието на Конгреса да влезе предложението за промени в Устава на БСП за отмяна на прекия избор на председател на партията и той да се избира от Конгреса.