Нежелаещите да участват в избори българи стават все повече

ГЕРБ постига ръст от 1.5% спрямо март и остава първа политическа сила с 24.5%, следвана от БСП с  20.1%. Обединените патриоти отбелязват лек спад - до 5.0% и почти се изравняват с ДПС - 4.9%. Данните са от проучване на "Алфа Рисърч", проведено между 17-25 юни сред 1017 българи.

С 2.2% подкрепа "Воля" е под 4%-та бариера, ако сега има избори за парламент. Със същата начална подкрепа от 2.2% стартира новосъздаденото обединение Демократична България.

Делът на нежелаещите да гласуват нараства до 34.6%, а 6.1% търсят друга политическа сила. Високият дял на хората, усещащи се непредставени от настоящите парламентарни партии, показва, че въпреки неуспешните опити от последните години, все още има потенциал за нови политически субекти, коментират социолозите.

Проучването показва положителна равносметка за доверието към премиера Бойко Борисов и електоралните позиции на ГЕРБ в края на българското председателство на Съвета на ЕС.

Успоредно с това нарастващата активност от страна на опозицията, проблемите в социалната сфера и периодично изострящите се вътрешно-коалиционни противоречия, очертават някои симптоматични промени в общественото мнение, които по всяка вероятност ще търсят своето развитие в есенния политически сезон.

Европейската перспектива за Западните Балкани и срещата на върха в София са сред най-високо оценяваните събития през последните месеци (55%). Мнозинството от българите (54%) са убедени, че регионът ни ще бъде по-стабилен и сигурен, ако ЕС има решаващо влияние в него. Като резултат, второ поредно тримесечие одобрението за ЕС не слиза под едни от най-високите регистрирани стойности (60%)

Темата "Белене" продължава да разделя българското общество. 30% са на мнение, че атомната централа задължително трябва да бъде построена, но за мнозинството икономическият фактор е решаващ – според 59% проектът си струва да се реализира само ако е икономически изгоден.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2018/07/03/gerb-pred-bsp-s-4-4-vse-poveche-bylgari-ne-iskat-da-glasuvat.381177