100 хил.домакинства са заплашени от фалит, БСП иска премиерът да обясни как ще действа в защита на превозвачи и шофьори

 

„В една толкова напрегната и кризисна ситуация, като тази в транспортния сектор, е нормално българските народни представители да знаят какво се случва, какви действия предприема правителството за намаляване на напрежението“. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП на България“ Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна. Той добави, че утре се очакват  масови протести на превозвачи, тъй като става въпрос за над 100 000 български домакинства, които реално са заплашени от фалит.

„Още вчера обявихме, че ще искаме министър-председателят да дойде в парламента и да обясни - каква е неговата стратегия за изчистването на този проблем. Това не е заяждане, а  загриженост за българските превозвачи. Каква по-голяма помощ може да има един министър-председател в тази ситуация от тази- на парламента, когато му предстоят срещи с европейски лидери и най-вече с френския президент Макрон“, каза още Стойнев. Той заяви, че това са действия, които трябва да бъдат предприети в една парламентарна република. „Надали има нещо по-важно от това да се изчисти страхът на българските граждани“, заяви още той.  Стойнев бе категоричен, че въпросът тук не е да се изложиш пред чужденците, защото е страшно, когато се излагаш пред собствения си народ. „Нека се обединим и изслушаме премиера за неговите стъпки, намерения, действия и политиката, която ще проведе българското правителство за защита на транспортния сектор“, призова Драгомир Стойнев. 

Българските транспортни фирмиобавиха, че  излизат на протест на 16 и 17 май. Повод за недоволството им е предложеният от френския президент Еманюел Макрон Пакет за мобилност, който в момента се обсъжда в Европейския съюз. Това се разбра след среща в Министерския съвет между представители на бранша, премиера Бойко Борисов и транспортния министър Ивайло Московски.

Датите на протеста не са избрани случайно. Тогава в София се очаква да пристигнат лидерите или техни представители на страните в ЕС.

Ако нареченият от тях "Закон Макрон" бъде приет, българските транспортни фирми уточниха, че може да блокират заводи, които са собственост на чуждестранни инвеститори, за да им покажат, че всеки в Европа има право да прави бизнес на територията на друга страна от ЕС. От бранша дори заплашиха с гранична блокада.

Част от заложените изисквания в Пакета за мобилност на Макрон са шофьорите да се прибират до родното си място на всеки 3 седмици, след третия ден в страна от ЕС на шофьор да се плаща по нормите за командировки на държавата, в която е влязъл, да не се спи в кабините на камионите и 45-часовата задължителна почивка на седмица да се изкарва в хотел.