БСП: Внасяме 5 сигнала до прокуратурата срещу кметове на ГЕРБ и Цветанов

Депутати от БСП внасят сигнали с данни за корупция, в които са намесени кметове и знакови лица от ГЕРБ и за начина, по който функционира т.нар. паралелна държава. Това заяви депутатът от БСП за България Иван Иванов. 

В началото Иванов запозна медиите накратко с два доклада на специализираната прокуратура и на ДАНС във връзка с т.нар. хакване на системата, която функционира в митниците, както и изводите направени от компетентните органи. В тези данни изводите не кореспондират с твърденията на официалните власти и това ще бъде тема на утрешното извънредно заседание на вътрешната комисия и на комисията по бюджет и финанси в НС, потвърди Иван Иванов. На журналистите бяха раздадени и копия от материали, на които се базира информацията на левите депутати. Прокурорската проверка е образувана вследствие на сигнал, подаден от членове на Българската газова и петролна асоциация „БАЦИС”, касаещ работата на Българската акцизна централизирана информационна система, предаде БГНЕС. 

От справка на ДАНС от 9-ти януари т.г. става ясно, че са налице технически възможности за манипулиране или неоторизирано достъпване на компютърна система, използвана за контрол и мониторинг на ИКУНК, използвана в Агенция „Митници”. В работата с нея не са спазени общоприети „добри практики” за мрежова и информационна сигурност. Съществуват условия за заплаха за финансовата и икономическа сигурност на страната, поради наличие на възможност за манипулиране на количеството стоки, подлежащи на акцизно облагане. Налице са признаци, че служители на Агенция „Митници” са изменили съдържанието на анализираната компютърна система с цел прикриване на допълнителни уязвимости в нея, прочете изводите в справката Иван Иванов. Предоставен бе и доклада на прокуратурата, в който има и отказ за образуване на досъдебно производство с определени мотиви. Не може да се установи конкретен извършител на пробива в системата, се казва в него. 

Ние ще искаме още утре да бъде разсекретен и протокола от заседанието на комисията за контрола върху приходните агенции, както и доклад на МВР, в който са изнесени шокиращи данни за престъпления, свързани с корупцията, обеща Иван Иванов. Основният ни въпрос е защо освен двата доклада не е представено на депутатите и писмото на министър Владислав Горанов от януари 2018 г., в което той признава, че от 340 обекта само 40 са под контрол и министерството на финансите не предприема никакви действия и няма резултатност от докладите на ДАНС. И към днешна дата по никакъв начин не е противодействано срещу това нерегламентирано влизане в системата. Утре ще на съвместното заседание на двете комисии в НС заедно с изслушването на финансовия министър и на ръководителя на Агенция „Митници”, ще поискаме и в заседанието да вземат участие компетентни фигури от ДАНС, МВР и прокуратурата, за да може да се задават конкретни въпроси по тези доклади, заяви Иванов. Защото става дума за източване на държавния бюджет чрез неплащане на акцизи, ДДС и мита, добави той. Въпрос имат и към премиера Борисов защо досега не е предприел нищо в тази посока. 

Внасяме пет сигнала до прокуратурата, първият е свързан с действия на един от знаковите кметове на ГЕРБ, кметът на община Стамболийски Георги Мараджийски, посочи народният представител Атанас Зафиров. Първата му работа е била да уволни 42 души и на тяхно място ,според сигнала, са назначени в общинска администрация, детски градини и др. лица, близки до Мараджийски. Според Зафиров моделът Кумгейт 2 е валиден и за други общини в България. Следващият кмет, срещу който пращаме сигнал – това е кметът на Тетевен – за безпринципни назначения без конкурси, нарушаване на правни норми, конфликт на интереси и др., продължи Зафиров. Следващата седмица ще продължим с внасяне на сигнали и за други подобни случаи в Шумен, Бургас, Септември и др., които имат общ знаменател управляват се от хора на ГЕРБ. За нарушения и злоупотреби в охранителната фирма на министерството на отбраната- „МОБА”, от което са произлезли щети информация, която са дали от БСП. Смятахме, че прокуратурата ще се самосезира или министерството ще предприеме коригиращи действия , но, напротив, не стана нищо подобно, а само получихме смехотворно обяснение, каза Зафиров. Те осъществяват търговия с оръжие без да имат лицензи – за това ще внесем също сигнал. А фирмата „Партнер Консулт” в Дулово е вероятно свързана по адресна регистрация с фирма на бащата на един от евродепутатите от ГЕРБ – става въпрос за обществени поръчки за стотици хиляди левове.