Кметове да глобяват за превишена скорост. В Стара Загора искат общински камери.

Кметовете да могат да глобяват за превишена скорост и за преминаване на червен светофар. В повечето градове няма контрол за тези нарушения. Това заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Предложението му е да може общините да слагат стационарни камери и с тяхна помощ да се глобяват нарушители. Сега МВР няма нито достатъчно служители, нито камери, добави той. 

Голяма глоба означава много, а общините ще помогнат за събираемостта. Когато нарушител отиде да си плати данъка, за да отиде на задължителен технически преглед, ще му излязат глобите и ще трябва да ги плати. Това предлагаме да се промени и сме го предложили още преди две години, уточни Тодоров пред bTV. И категорично обяви, че времето за обществено обсъждане вече е отминало. 

Живко Тодоров се съгласи, че слагането на камери ще е скъпо, но така ще може да се търси отговорност и да се събират пари. Той наблегна и, че в момента по закон реално няма общинска полиция, както трябва да има. И даде пример, че общинските власти не могат да искат лична карта на нарушители дори на общински наредби. На колкото по-ниско ниво се решават проблемите, толкова по-добре, каза Тодоров.

Не е нормално 65-70 млн. лева глоби да не могат да се съберат, включи се кметът на Благоевград Атанас Камбитов. Той предложи като друга мярка срещу нарушители запор на заплата. И даде пример как хората сами търсят отговорност – заради случая със загиналата 19-годишна студентка на коварно кръстовище в Благоевград. Щом търсят от на отговорност, да ни дадат и правомощия, настоя Камбитов.

Кметът на Благоевград обяви, че има проект за цялостно видеонаблюдение на стойност 2 млн. лева за града, на име „Safe City”. Технически нещата са изпълними, трябват ни законови правомощия, заключи Камбитов.